Sakliga skojare svåra att upptäcka

Bild: Skärmdump sg

HBL publicerade 4.11 en insändare som nu har visat sig vara skriven under falskt namn. Samma sak har drabbat andra tidningar.

Måndag 4.11 publicerade HBL och HBL.fi en insändare skriven av "Karin Regner" som uppgav sig bo i Sibbo. Texten är skriven på ett sakligt sätt och på en rätt god svenska. Vi tyckte att innehållet – att också konstens och kulturens klimatkonsekvenser borde bedömas – var en aning kuriost, men vi är ganska luttrade på den fronten. HBL:s debattsida ska ge plats för olika slags åsikter. Insändarna återspeglar inte HBL:s linje, som uttrycks på ledarplats, utan de enskilda insändarskribenternas åsikter. Det är viktigt med samhällsdebatt och att olika åsikter får plats.

Det finns ändå krav. Ett av de viktigaste kraven är att man skriver under sitt eget namn. Det har inte skett i det här fallet. Alla insändarskribenter måste uppge namn, adress och telefonnummer, men det finns inget idiotsäkert sätt att kontrollera att de stämmer. Det är kriminellt att använda en annans namn, i det här fallet var namnet påhittat.

Vi borde naturligtvis ha upptäckt den falska identiteten, men det gjorde vi inte den här gången. I framtiden försöker vi vara noggrannare men är tvungna att konstatera att det är svårare att genomskåda texter som har en saklig ton. I det här fallet handlade det uppenbarligen om en slags hovsam parodi på dem som oroar sig för uppvärmningen av klimatet.

Vi beklagar att vi inte upptäckte att det handlade om en falsk identitet och att våra läsare nåddes av en insändare som inte var skriven med ärligt uppsåt.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen, Susanna Landor Chefredaktör och ansvarig utgivare, Kim Isaksson Redaktör för extern opinion och debatt

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning