Såklart Norge blåste oss

Stina Nilsson och Therese Johaug var i topp i världscupen i Quebec. Bild: Lehtikuva/Joe Klamar

"Reglerna finns till för att ingen ska kunna fixa slutresultatet i vadslagningssyfte. Lagtaktik måste vara tillåtet."

Det har redan gått flera dagar sedan Norges senaste VM-guld, men åtminstone såg Johannes Høsflot Klæbo och Ingvild Flugstad Østberg till att Norge vann både herrarnas och damernas världscup i längdåkning. Det var sedan länge klart att Johannes Thingnes Bø tar hem herrarnas världscup i skidskytte.

Østberg stod för en fräck blåsning då hon lät lagkamraten Therese Johaug åka i mål som tvåa i jaktstarten i Quebec. Norskan såg lika inspirerad ut att sprinta som en bunt högstadielever som degar sig tillbaka till klassrummet efter lunchpausen.

Johaug blev tvåa, steg till trea i den totala världscupen och petade Krista Pärmäkoski till fjärde plats medan Østberg tog hem kristallkulan. Det var naturligtvis ett uppgjort resultat.

Ironi? Karma? Tidigare i vinter fick Pärmäkoski en skriftlig varning efter att ha saktat in och låtit lagkamraten Maaret Pajunoja ta sig vidare i kvartsfinalerna i finska cupen i Rovaniemi. Det var inte precis i klass med Gregory Goffin och åtta insläppta mål, men tillräckligt för att tipsmonopolet Veikkaus skulle protestera och samtidigt förorsaka en storm i ett vattenglas.

Om Internationella skidförbundet FIS följt samma linje som Finlands Skidförbund skulle Østberg åtminstone få en tillsägelse. Det kommer förstås inte att hända.

I stället borde Skidförbundet i Finland precisera sina regler så det inte uppstår liknande situationer som i november. Reglerna finns till för att ingen ska kunna fixa slutresultatet i vadslagningssyfte. Lagtaktik måste vara tillåtet.

I proffscykling skulle ingen ens ha fäst uppmärksamhet vid att Østberg släppte Johaug förbi. Det händer ofta att lagkaptenen låter en stallkamrat vinna en etapp som belöning för sitt slit. Vet inte varför någon ser det som ett problem i skidåkning. Finländarna skulle ha gjort exakt samma sak – allt annat skulle ha varit dumt.

Stina Nilsson blev den första och sista som knäckte Therese Johaug i vinter. Symboliskt viktigt för Johaugs medtävlare? Kanske. Den superlätta banprofilen var dock som gjord för Nilsson och i masstart var det hopplöst för Johaug att rycka ifrån. Det var inte precis Otepää med intervallstart om vi säger så. Där skulle Nilsson fortfarande ha varit 1-2 minuter bakom Johaug. Blir det samma visa nästa säsong? Det är närmast två andra svenskor, Ebba Andersson och Frida Karlsson, som kan närma sig Johaug. Nästa vinter tar Johaug också den totala världscupen då hon deltar i Tour de Ski.

Det börjar så småningom skifta från vinter till vår och på tal om cykling stod Borgåbördiga Joonas Henttala för en av årets mest osynliga idrottsbragder i klassiska Milano-Sanremo i helgen. Han och tre stallkamrater var med i en utbrytning som cyklade 5-10 minuter för huvudklungan och visade upp sig för tv-kamerorna i 150 km. Det var aldrig frågan om att vinna den 290 km långa klassikerna, utan om att få synlighet. Hör definitivt till ovanligheterna: Milano-Sanremo är ett av de fem stora monumenten i cykelkalendern.

Marcus Lindqvist Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning