Säkert sommartecken – Borgbacken öppnade sina portar

Tekopparnas första färd 2020. Innan man stiger på finns det handdesinficering åtkomligt. Bild: Dann Pettersson

Klockan 11 på Helsingforsdagen fick Borgbacken äntligen öppna sina portar. HBL talade med några av nöjesparkens första besökare.

Extra städare, god hygien och ett antal specialarrangemang för att försäkra besökarnas trygghet. Ungefär så ser Borgbackens strategi ut för sommaren. Alla Borgbackens säsongsarbetare har fått gå en säkerhetskurs med anledning av coronaviruset. Arbetarna har fått lära sig om både hygien och säkerhetsavstånd.

– Vi kommer eventuellt att ha några attraktioner stängda, och en del attraktioners funktioner har tänkts om för att garantera allas säkerhet. Exempelvis kommer inga VR-glasögon att användas, sade Pia Adlivankin, vd vid stiftelsen Barnens Dag som driver Borgbacken, i slutet av maj.

Nu är åkandet i gång på Borgbacken. Dessutom bjöd öppningen på strålande väder. Bild: Dann Pettersson

Regeringen presenterade lättnader för de allra striktaste coronabegränsningarna den 4 maj och från och med den 6 juni har nöjesparker fått öppna sina portar. Visserligen bör parkerna följa ett antal specialregler.

– Det finns inga undantag för nöjesparker, i juni är det maximalt 500 personer som får samlas inom ett avgränsat område, sade juristen Juha Lämsä på Regionförvaltningsverket i mitten av maj.

Utanför ingången stod kring tio ordningsvakter redo att ingripa vid behov. Bild: Dann Pettersson

På fredagen, Helsingforsdagen till ära, öppnade Borgbacken sina portar. Under öppningen var personalen verkligt synlig. Utanför ingången stod kring tio ordningsvakter redo att ingripa vid behov.

Alexandra sitter och äter våfflor i solskenet. Hon säger att hon och hennes sällskap har kommit till Borgbacken för att känna på atmosfären litegrann. De har inte hunnit åka mycket men hon säger att det kommer bli en trevlig dag. Coronaviruset är hon inte orolig över.

– Nej, jag är inte rädd för coronaviruset.

Alexandra njuter av våfflor innan åkturerna. Bild: Dann Pettersson

Ilja, Altti och Samuli har precis kommit till nöjesparken. Det finns mycket att välja mellan och barnen kan inte enas om vad som är det stora dragplåstret. Det här är första gången i år, men i fjol besökte de nöjesparken många gånger.

– Vi började med berg- och dalbanan, säger Samuli.

Förändringar på området är synliga i och med coronasituationen. Till exempel finns det handdesinficeringsstationer synligt utplacerade.

Ilja, Altti och Samuli är vana besökare och har redan hunnit med att åka bergbanan. Bild: Dann Pettersson

– Det skrämmer inte särdeles. Vi följer de regler och restriktioner som ges och med det tror jag att situationen är under kontroll. Det är bra att det finns ordentliga föreskrifter, säger Samuli.

Evelina, Raisa och Giana är förväntansfulla. De har anlänt precis vid öppningen och har inte ännu hunnit åka. Raisa säger att hon inte ännu vet vilken som attraktion som är bäst, kom tillbaka om tre timmar säger hon. Däremot berättar Giana att Taika är hennes absoluta favorit. Bild: Dann Pettersson

Korrigering 13.6.2020: Iljas och Alttis namn hade stavats fel i en tidigare version av artikeln.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning