Hamas hävdar eldupphör – Israel dementerar

Rök stiger efter att Israel svarat på attackerna från Gazaremsan. Bild: TT/AP/Adel Hana

Det blir eldupphör i Gaza, hävdar en högt uppsatt Hamas-företrädare. Inte sant, svarar Israel. De motstridiga uppgifterna kommer efter ytterligare israeliska flyganfall mot Gaza.

Det är Khalil al-Hayya, en av Hamas högsta ledare i Gaza, som uppger att överenskommelsen om eldupphör har nåtts efter intensiva medlingsinsatser. Hamas kommer att hålla sig till den så så länge som man uppfattar att Israel gör det samma, tillägger han. Även militanta Islamiska jihad har uppgett att ett eldupphör ska ha uppnåtts.

Men Israels underrättelseminister Israel Katz vill inte bekräfta uppgifterna, och hotar med att Hamas kommer att få betala dyrt för attacker mot Israel.

– Israel vill inte att situationen förvärras, men de som startat våldsamheterna måste stoppa dem, säger Katz i en intervju med israelisk radio.

– Israel kommer att tvinga (Hamas) att betala för all eldgivning mot Israel.

Under natten till i dag har Israel fortsatt flyganfallen mot Gaza. Landets militär har genomfört ytterligare räder mot 25 mål som tillhör det styrande Hamaspartiet.

Attackerna följer på granat- och raketbeskjutning mot israeliskt territorium.

Möte i säkerhetsrådet

De senaste israeliska bombningarna ska läggas till de mer än 35 mål som Israel i tisdags meddelade att de anfallit i Gaza som ett svar på den senaste beskjutningen från den palestinska enklaven. Runt 70 granater och raketer avfyrades från Gaza under tisdagen, flera av dem stoppades av Israels försvarssystem, enligt Israel.

Tre israeliska soldater skadades i angreppen som Islamistiska Hamas och militanta Islamiska jihad sade sig ligga bakom. Eldväxlingen är den kraftigaste sedan Gazakriget 2014.

FN:s säkerhetsråd ska hålla ett extrainsatt möte under onsdagen. Mötet hålls på begäran av USA som vill se ett skarpt fördömande från rådet. USA har författat ett utkast där rådet uppmanas fördöma "i de starkaste ordalag den oskäliga uppskjutningen av raketer av palestinska militanta i Gaza". Även Kuwait har tagit fram ett utkast som uppmanar till åtgärder för att garantera säkerheten för den palestinska civilbefolkningen i Gaza.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03