Säkerhetschef beställde datorer för 9 miljoner – sålde vidare till privatpersoner

Säkerhetschef på utbildningsverket i Helsingfors sålde datorer för 9 miljoner euro. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Helsingforspolisen är färdig med utredningen som gäller misstankarna om en stor korruptionshärva på Helsingfors stads utbildningsverk. Säkerhetschefen på utbildningsverket misstänks ha beställt datorer och utrustning för 9 miljoner euro som sålts till privatpersoner runtom i Finland.

Den anställda jobbade som säkerhetschef på utbildningsverkets dataavdelning och misstänks nu för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänstemannaställning. De misstänkta brotten ägde rum mellan 2006 och 2016.

– Den misstänkta har kunnat genomföra brottet efter personen haft stora rättigheter till upphandlingar och har också i en förmansposition dolt sina handlingar, säger kriminalinspektör Urpo Mäkelä på Helsingforspolisen.

Också fyra andra personer misstänks för tjänstebrott och två personer för försnillning. Enligt förundersökningen misstänks en person ha sålt datorer och utrustning till privatpersoner runtom i Finland. Det handlar huvudsakligen om datorer, telefoner och elektronik. Datorerna och utrustningen har beställts också av andra leverantörer än de som Helsingfors stad har upphandlingskontrakt med. En av leverantörerna misstänks för grovt bedrägeri och fem personer som förmedlat utrustning för medhjälp till grovt bedrägeri. En person misstänks för grov penningtvätt.

– I förundersökningen kom det fram att de anställda haft datorer och utrustning i privat bruk. Datorerna och utrustningen var avsedd för undervisning och utbildning. Sammanlagt misstänker vi sexton av utbildningsverkets före detta eller nuvarande anställda, säger Mäkelä.

Polisen har beslagtagit och återbördat datorer och utrustning för 340 000 euro. Totalt har 66 personer förhörts.

– Utöver polisens arbete har också Helsingfors stads egna interna utredningar bidragit till att nysta upp härvan, säger Mäkelä.

Fallet är nu i åtalsprövning hos häradsåklagare Katri Veran.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning