Säkerhetsbolag: "Användning av pepparspray på cupfinal var ett nödvärn"

Ordningsvakter sprutade pepparspray på Ilves supportrar efter att matchen mot IFK Mariehamn var avgjord. Bild: Lehtikuva/Jonas Edvik

Cupfinalen mellan Ilves och IFK Mariehamn fick ett otrevligt efterspel. Säkerhetsbolagets agerande när Ilves supportrar sprang in på plan väcker kritik.

Finska cupfinalen i fotboll i lördags i Mariehamn mellan hemmalaget IFK och gästande Ilves från Tammerfors slutade i kaos när Tammerforssupportrar firade segern med att rusa in på planen genast efter slutsignalen.

Säkerhetsbolaget Safetor har gett en förklaring till händelserna i ett pressmeddelande. Safetor hade fått en order av evenemangets säkerhetsarrangör om att hindra att supportrarna skulle springa in på plan, och förklarar användningen av pepparspray som ett nödvärn för att hindra ytterligare supportrar att springa in på plan. Bolaget har fått utstå hård kritik för agerandet när man använde pepparspray även mot de Ilves-supportrar som stod stilla bakom reklamskyltar. Safetors vd Tuomo Kamppinen vill inte ytterligare kommentera händelserna i Mariehamn, men uppger att man nu jobbar tillsammans med Bollförbundet och polisen för att reda ut händelserna.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning