Säkerheten i fokus under julfreden i Åbo

Bild: Flickr - Antti-Jussi Kovalainen

Säkerhetspådraget kommer att vara stort, men förhållandevis osynligt, då julfreden utlyses i Åbo på julafton i år.

Klockan 12 på julafton fylls Gamla Stortorget i Åbo med människor som vill vara med då julfreden traditionsenligt utlyses. Försvarsmaktens fordon skapade i fjol rubriker då man placerat sig i korsningen av Tavastgatan och Nylandsgatan och vid Domkyrkobron och på så sätt spärrade av området. Det här var efter terrorattacken i Berlin då en lastbil mejat ner folk på en julmarknad. I år kommer myndighetsnärvaron inte att vara lika tydlig, skriver Svenska Yle.

– I fjol väckte försvarsaktens fordon lite oro, trots att avsikten var den motsatta. Därför kommer vi att arrangera det på ett lite annat sätt i år, säger överkriminalkommissarie Teijo Ristola till Yle Åboland. Han berättar att förberedelserna pågått i flera veckor, men kan inte gå in på några detaljer. Han uppger också att det inte finns några direkta hotbilder för tillfället.

Området kring Domkyrkan och Gamla Stortorget kommer att vara avstängd för trafik redan dagen innan. Åbo stad förväntar sig omkring 10 000 besökare till utlysningen av julfreden, skriver Svenska Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning