Säkerhet i San Francisco

Av kriminologiska skäl använder jag flyget så sparsamt som möjligt. För det första vill jag inte bli stämplad som värsta sortens klimatbov. För det andra är jag inte speciellt förtjust i att vid flygterminalernas säkerhetskontroller behandlas som potentiell terrorist.

Ändå har jag under de senaste fyra åren företagit två långa flygresor, vardera gången till San Francisco. En fantastisk stad, men flygfältet har en Security som ger gott belägg för uppgiften om att hälften av de anställda vid amerikanska säkerhetskontroller är f.d. militärer.

I som här inträden, varen försedde med tålamod som gummi elasticum och en ödmjukhet utan gräns.

Våren 2018 gick identitetskontrollen för min del snabbare än under motsvarande tid 2014. De fingeravtryck jag levererade den gången fanns tydligen kvar i systemet. Däremot blev den efterföljande säkerhetskontrollen en för mig unik upplevelse – en dubbelkontroll, åstadkommen av en halv deciliter i min vattenflaska. Denna hade jag fyllt på, efter att ha elva timmar tidigare ha gått igenom kontrollen på Schiphol. Fullständigt lagligt och ofarligt vatten, skulle man tycka. Men inte om man som jag skulle fortsätta samma dag med amerikanskt inrikesflyg. Transfer och ändå inte transfer. I och med att jag anlänt hade jag lämnat säkerhetszonen. Det betydde också att sololjan jag medhavt blev beslagtagen, trots att den inte fanns i handbagaget. Tandkrämen fick jag dock behålla. På den punkten har reglerna luckrats upp. Av allt att döma har tandkräm inte lyckats krascha några flygplan. Sololjan är dock ett svårare kapitel.

Min vattenflaska har affektionsvärde, den fick jag en gång när jag cyklade längs Göta Kanal. Därför vägrade jag ge den ifrån mig. Alternativet var att jag tömde den, dock utanför säkerhetsområdet. En stram herre i begynnande medelålder lotsade mig ut och befallde mig att tömma flaskan i första bästa papperskorg. Sen blev det ny kontroll för mig. Nu var den sju gånger effektivare än den förra, verkställd av en muskulös tjugoåring. Av med bältet! Av med skorna! Vänd dig om! Lyft händerna! Hårda händer gled över min kropp. Min förnedring var total, men till slut tröttnade kontrollören. Jag rafsade ihop mina saker med en hand, den andra höll byxorna uppe. Den förste kontrollören iakttog mig med ett roat leende. Lite tidsfördriv medan du väntar på ditt flyg.

Vad jag vill få sagt är detta: Om du byter flyg i USA klassas allt du har med dig som handbagage. Papperskorgen i vilken jag tömde mitt vatten avgav en omisskännlig doft av fransk champagne.

Nalle Valtiala

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning