Sajten som avslöjar extremism

Nationella Frontens förra ledare Jean-Marie Le Pen har bara ett öga, ett faktum som Libérations nya antiextremistiska sajt "Ett öga mot horisonten" anspelar på. Bild: EPA/Guillaume Horcajuelo

Libérations nya sajt ska granska konspirationsteorier och propaganda som sprids av både höger- och vänsterextrema rörelser.

Den franska tidningen Libérations politiska chefredaktör Jonathan Bouchet-Petersen är tydlig med målet med tidningens anti-extremistiska sajt Ett öga mot horisonten som lanseras i slutet av september: den ska ge fakta och fördjupning på ett trovärdigt vis då högerextrem propaganda utgör ett klart hot mot demokratin, säger Bouchet-Petersen till mig. Där finns journalistens etiska ansvar, inte i att omvända varenda en som redan lockas av Marine Le Pen och hennes parti Nationella Fronten.

Idén till sajtens namn Ett öga mot horisonten kommer från det faktum att Jean-Marie Le Pen, partiets förre ledare, bara har ett öga. Ordet horisont symboliserar viljan att granska och syna extremism – i alla dess former, både till höger och till vänster.

Men framför allt ska man avslöja extremistiska konspirationsteorier och propagandistiska lögner, som ibland sprids så snabbt på sociala medier att traditionella medier inte hinner varna allmänheten.

Nästa år är det presidentval i Frankrike och i opinionsundersökningar ökar Marine Le Pen sitt stöd, vilket många fransmän anser är mycket oroväckande.

På Ett öga mot horisonten ska journalister på Libération och universitetsanställda skriva debattartiklar och svara på läsarfrågor.

Men framför allt ska man avslöja extremistiska konspirationsteorier och propagandistiska lögner, som ibland sprids så snabbt på sociala medier att traditionella medier inte hinner varna allmänheten.

Då det råder en intensiv tävlan mellan landets många nyhetskanaler på radio- och tv-sidan, lyckas inte alltid journalisterna verifiera informationen i det snabba nyhetsflödet. Jonathan Bouchet-Petersen ger ett exempel: När Marine Le Pen häromåret plötsligt angrep muslimer som bad ute på bulevarderna i Paris och jämförde dem med nazisternas ockupation under andra världskriget hann hennes dräpande repliker orsaka allvarliga skador för muslimer i allmänhet, innan någon protesterade.

I lägen där någon kopplar ihop islam med våld ska sajten i framtiden svara med reflektioner och alternativ. Och när Nationella Fronten hävdar att staten inte längre har råd att ta emot fler immigranter i landet, ska det fort bemötas med fakta och statistik.

På samma sätt som svenska Jan Björklund (partiledare för Liberalerna) nu sträckt ut en hand mot Sverigedemokraterna, anklagas flera franska högerpolitiker, som före detta presidenten Nicolas Sarkozy, för att flirta med Nationella Fronten. Även detta ska granskas.

Men lögner och falsk propaganda kan dock också spridas av vänsterextremister.

Så även om världsberömda Libération är en vänstertidning, lovar Bouchet-Petersen att man inte kommer att blunda för vänsterextremism. På sajten kommer medarbetarna alltså inte att välja de granskningar som passar tidningens politiska ståndpunkt – all slags extremism, såväl till höger som till vänster, anses vara farlig

Trots att sajten Ett öga mot horisonten startar först om ett par veckor orsakar den redan nu stor debatt bland allmänheten. En del tror att den kommer att ha motsatt effekt och att Nationella fronten fortsätter öka trots "mediala avklädningar".

Andra menar att sajten med hederligt journalistiskt arbete kan stödja den majoritet av franska väljare som anser att Nationella Frontens politik är rasistisk eller på annat sätt avskyvärd.

Johan Tollgerdt

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning