Saimenvikaren får sällskap i WWF:s direktsändningar

Flygekorren gör debut i WWF:s direktsändningar från naturen. Bild: SPT/WWF

WWF har satt upp nya naturkameror i Finland och visar nu direktsändningar på flygekorrar och skogsrenar på sin webbplats.

Efter två år med direktsändningen Norppalive, som visar saimenvikare på en sten i Saimen, breddar Världsnaturfonden WWF sitt sändningsutbud. WWF:s nya direktsändningar fokuserar på flygekorren och skogsrenen, och organisationen planerar att starta fler sändningar under årets lopp. Också Norppalive kommer att finnas med i utbudet, precis som de två senaste vårarna.

WWF samlar alla sändningar och information om arterna på sin webbplats under rubriken Luontolive. Att det är just flygekorren och skogsrenen som fått äran att inleda projektet är ingen slump.

– Flygekorren och skogsrenen är arter som sällan syns till och som lidit av skogsbehandlingen. Vi vill göra alla finländare bekanta med dem. När vi testade kamerorna visade sig båda arterna regelbundet, säger WWF:s programchef Petteri Tolvanen.

Norppalive har under våren 2016 och 2017 fått över fem miljoner visningar. Sändningens största stjärna har varit saimenvikaren Pullervo som ofta vilat sig på stenen framför kameran.

– Pullervos vänner behöver inte vara oroliga, eftersom vi sätter upp Norppalive också denna vår, säger Tolvanen.

Genom nysatsningen Luontolive hoppas WWF kunna sprida information om sällsynta djurarter och hot mot dem samt inspirera finländare till att skydda naturen. Videorna kan också användas för utbildning och forskning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning