Saija Tarkki blir första kvinnliga ligaexperten – "Det är en stor grej – och inte en dag för tidigt"

Saija Tarkki skriver ett stycke hockeyhistoria då hon som första kvinna är expertkommentator i ligasändningar i Finland. Bild: Martti Kainulainen

Som ligans första kvinnliga expertkommentator är hon beredd på att kritiken kommer att vara hård och till och med osaklig. Men Saija Tarkki är inte rädd för att kliva in i hockeyns machovärld, ta plats och skaka om den.

Ishockeyvärlden är som bekant ett av de starkaste machofästena inte bara inom idrotten utan i hela samhället. Jargongen i omklädningsrummen är ofta grov och ibland väldigt sexistisk, det talas om manlighet, att inte spela som en kärring och uttryck att "behöva kjoltyg", "slå med handväskan" och "sluta gråta som en tjej" är inte alls ovanliga.

Det händer att kvinnliga journalister får kommentarer om sitt utseende, blir ombedda att sätta sig i spelares famn under intervjuer och det har hänt att spelare som duschat medvetet släppt handduken från kroppen då de sett att en kvinnlig journalist kommer in i omklädningsrummet för att göra intervjuer efter en match.

Machokulturen inom hockeyn har förstärkts av att samtliga referenter och experter i herrhockeysändningarna varit män.

Men då ligasändningarna flyttar till Telia den här säsongen får publiken (äntligen) höra en kvinna ge sina expertutlåtanden om spelet, lagen och spelarna.

Saija Tarkki bryter mark inom den finländska hockeyn då hon som första kvinna ska kommentera ligahockey. Och hon är säker på att både hon själv och Hockeyfinland är redo för det.

– Det är en stor grej. Vi skriver år 2018 och jag är den första kvinnan som ska kommentera ligahockey. Då är det nog definitivt inte en dag för tidigt, säger hon.

– Jag vet inte varför det dröjt så länge i Finland för att få en första kvinnlig expert i de här sammanhangen. Det kanske inte funnits tillräckligt bra kandidater. Eller så har någon tackat nej. Och så ska vi minnas att experterna ju kommer från hockeyn och då damhockeyn är rätt ung har det inte funnits samma kunnande lika länge. Det kan också spela in.

Hon ler då hon blickar framåt mot ligahösten då hon ska få ställa sig i studion och kommentera sporten som präglat hennes liv de senaste årtiondena.

– I Sverige och i övriga världen har det redan en längre tid funnits kvinnliga experter och här i Finland har ju Marianne Miettinen varit mycket bra då hon kommenterat herrfotboll. Så Hockeyfinland är nog säkert också redo för mig och för det här, säger Tarkki.

Oberoende om hockeypubliken är redo eller inte så kommer den att få ta del av Tarkkis analyser och åsikter. Och det är med en viss tyngd hon uttalar sig. 35-åringen har spelat på mästerskapsnivå i 20 säsonger, hon har vunnit tre FM-guld, representerat Finland i åtta VM- och fyra OS-turneringar och hon har 3 VM- och ett OS-brons på meritlistan. Hon gjorde debut som expertkommentator under OS i Pyeongchang i vintras då hon kommenterade damlejonens matcher på Discovery och dessutom var studioexpert tillsammans med Teemu Selänne och Tuomas Grönman.

– Jag känner inte att jag är expertkommentator i ligasändningarna tack vare mitt kön utan tack vare mina meriter och vad jag presterat tidigare, säger hon bestämt.

Men trots att hennes meriter talar för sig och att hennes insatser i tv-rutan under OS var både proffsiga och kompetenta kommer hon att stöta på fördomar, sexism och näthat. Och hon kommer att vara tvungen att prestera på betydligt högre nivå än en ny manlig expert måste göra för att få publiken på sin sida.

Då utgångsläget för en ny manlig expert oftast är att han säkert är kompetent och bra får kvinnliga experter finna sig i att förväntningarna ofta är att de är inkompetenta, okunniga och opassande för uppdraget.

– Jag kommer att göra noggrann research inför sändningarna och lära mig mycket om lagen och spelarna. Spelet kan jag ju redan, säger Tarkki.

Det är inte bara en eller två referenter och expertkommentatorer som fått feedback på grund av sitt kön. Ett av de vanligaste argumenten mot kvinnliga experter i herridrott – och till också i vissa fall damidrott – är att en kvinna varken kan eller ska kommentera idrott, allra minst herridrott.

"Vad kan hon veta om idrott" och "kvinnor ska hålla sig borta från idrott" och "ingen vill väl lyssna på en kvinnas åsikter" är rätt vanliga kommentarer då en kvinnlig expert uttalar sig.

Tarkki är medveten om att hennes kvinnliga kolleger fått utstå både kritik, sexism och personliga påhopp då de kommenterat herridrott. I somras blev Hanna Marklund första kvinna att kommentera det svenska herrlandslaget i fotboll då hon fungerade som expertkommentator i TV4. Hon blev ifrågasatt för sin rätt starka dialekt – och för att hon är kvinna.

Fallet Marklund är ett i mängden och Tarkki vet att också hon kan ifrågasättas på grund av sitt kön.

– Jag kommer säkert också att få en del skit, säger hon.

– Men jag har ett visst perspektiv på livet, en viss ålder och en viss mognad. Jag vet vad jag själv gör och vad jag själv kan och har ett bra självförtroende. Det finns alltid de som skriker högt men det är inget jag tänker bry mig om.

Tarkki säger att hon inte tagit emot jobbet som expert i Telias sändningar om hon inte varit säker på att hon klarar av både jobbet och feedbacken.

– Jag ska försöka bidra till sändningarna med mitt kunnande. Men jag vill också ta med mig min personlighet in i studion. Jag är en glad, käck och modig person och jag vill att folk ser mig på det sättet och inte bara som "den där kvinnliga experten", säger hon.

Samtidigt som hon inte vill ses som den kvinnliga experten utan som en av experterna i gänget är hon medveten om att hennes kön gör att hon sticker ut ur mängden.

– Det är helt okej att det gör det. Jag är ju kvinna och de är inte de övriga. Och det är ju viktigt för både kvinnor och flickor men också män och pojkar att se att det inte bara är en manlig värld utan att kvinnor också kan vara experter på samma sätt som männen kan vara det, säger Tarkki.

Hon tror dessutom att hon kan tillföra en del nya infallsvinklar och synsätt på hockeyn då hon kommenterar ligan.

– Jag vill lyfta fram sådana saker som de manliga experterna kanske inte tar upp, säger hon.

Ligapubliken kan alltså räkna med en bredare och bättre diskussion i och med att Tarkki stiger in i Telias studio.

Ligan kör i gång den 14 september.

Teleoperatören Telia äger sändningsrättigheterna till ishockeyligan och sänder samtliga matcher på nätet. Telia ger tittarna möjlighet att köpa samtliga ligamatcher eller välja att köpa det "egna" lagens samtliga matcher.

Referenter:

Jani Alkio, Sebastian Waheeb, Oskari Saari, Olli Eronen, Velja Engström, Arttu Hämäläinen, Juho Kokko, Juhopekka Pietilä, Tuomo Reponen, Toni Saukkola och Aleksis Ärje.

Expertkommentatorer:

Sean Bergenheim, Saija Tarkki, Tomi Kallio, Pekka Saravo, Ari Vallin och Ismo Lehkonen.

Studiovärdar:

Tuomas Nyholm, Hanna-Riikka Kaski och Suvi Puukangas.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning