Said Ahmed över tröskeln trots motstånd

Suldaan Said Ahmed vill jobba mot utslagning och segregering. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Suldaan Said Ahmed stötte på rejält motstånd och rasistiska påhopp under valkampanjen, men framhärdade och samlade tio gånger fler röster än i förra valet. Därmed inlöser han en plats i Vänsterförbundets fullmäktigegrupp i Helsingfors.

Vice ordföranden för Vänsterförbundets partifullmäktige Suldaan Said Ahmed har varit med i politiken redan ett bra tag, och vill driva hjärtefrågor som att försvara välfärden, jobba mot segregering och utslagning, för avgiftsfria hobbymöjligheter för unga och kollektivtrafikresor för äldre.

Men med en bakgrund som invandrare är det sällan han får fokusera på de här sakerna utan att också representera den heterogena gruppen personer med någongradig invandrarbakgrund. Och samtidigt: valkampanjen visade mer än tydligt att det är svårt att fokusera bara på stadsplanering eller andra eventuella passioner då de rasistiska påhoppen var frekventa.

– Jag är trött på att man antingen skäller på invandrare eller ser dem som stackare. Personer med invandrarbakgrund ska ses som fullvärdiga samhällsmedlemmar som både kan försvara sig och agera. Den mängd röster jag nu fick är ett klart budskap om att Helsingfors också i fortsättningen är en öppen stad som inte tolererar rasism eller diskriminering, säger Said Ahmed.

I hela landet hade 1,4 procent av kandidaterna i KSF Medias och andra mediers valkompass ett annat modersmål än finska eller svenska, i huvudstadsregionen lite fler – 3,1 procent. Tittar man på listan av invalda ser den något mer diversifierad ut än tidigare.

– Men varför kan man inte lyfta upp att jag är en helsingforsare som kommer från Kontiolax? Det är tröttsamt att bakgrunden får så stort fokus. Det ger också näring åt dem som är invandringsfientliga.

Å andra sidan – exemplets makt är inte obetydlig. Särskilt inte i en atmosfär av vaksamhet och polarisering.

– Ja, många minoriteter är rädda för att diskrimineras. Det är bra att det finns förebilder, vi ska röja väg för de unga så att det är tryggt att gå med i politiken i framtiden.

När är vi i det läget att en person med invandrarbakgrund i lugn och ro kan koncentrera sig på till exempel stadsplaneringsfrågor utan att behöva redogöra för sin bakgrund eller representera en brokig minoritet?

– Sedan då jag eller någon som jag är minister, och då det finns folk från olika bakgrunder också i riksdagen. I nästa riksdagsval ska jag igen tiofaldiga antalet röster, säger Said Ahmed hoppfullt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning