Sagan tog slut

Det kommer en tid då skilsmässan inte längre känns som om någon försöker amputera dig utan bedövning.

Efter semestertider lämnas det in flera ansökningar om skilsmässa än vid andra tidpunkter. Om ditt förhållande är på upphällningen, läs dessa rader.

Alla som skiljer sig fylls av besvärliga känslor. Det handlar om skam, skuld, sorg och ilska. Skilsmässan är ett misslyckande. Du skäms att du inte orkade, att du inte räckte till. Du känner skuld för sådant som du har gjort eller låtit bli att göra. Insikten att kärleken har tagit slut ger upphov till sorg. Det är inte heller ovanligt att du är arg. De andra tycks vara så förbannat lyckliga – varför var det inte dig unnat?

Låt känslorna välla över dig. Alla tankar är tillåtna. Du är mitt i en livskris och du får känna dig märklig. Vi är många som vet vad du går igenom. Dessutom är inte alla andra heller så otroligt lyckliga. Vi vet till syvende och sist ganska litet om varandras bördor.

Jag hoppas att du har vänner som står vid din sida under denna period. Var inte rädd för att söka hjälp. Kom dock ihåg att enbart du och din partner vet vad ert äktenskap var byggt av. Er relation var unik, det är också er skilsmässa. Bry dig inte om snacket som går. Lyssna inte på dem som hurtigt kommenterar att folk skiljer sig för lätt. Enbart du och din partner vet vad som är bäst för er.

Det djävulska med skilsmässor är att man förväntas agera ansvarsfullt och vuxet då man egentligen skulle ha lust att reagera som en trotsig treåring. När man är som svagast ska man fatta beslut om de gemensamma barnen och alla praktiska arrangemangen. Vad du än gör, sätt barnets bästa i främsta rummet. Barnet skiljer sig inte från sina föräldrar, det är föräldrarna som skiljer sig. Här ska du inte trilskas.

I och med skilsmässa ändras din sociala status. Du är inte längre en av två. En del av dina bekanta kommer att ha svårt att anpassa sig till den nya situationen. De vill kanske inte ta ställning för eller emot någon, eller de vet inte hur de ska hantera läget. Försök förstå dem. Förbered dig även på att en del uppfattar dig som ett hot. Den som nyss har skiljt sig är som ett djur med stark signalfärg. Hen varnar om faran: hör ni, det fina som ni har kan en vacker dag vara ett minne blott.

Skilsmässan tvingar dig även att hantera ensamheten. Jag vill inte marknadsföra skilsmässor som en chans att hitta sig själv, det finns trevligare vägar till självkännedom. Ett faktum är ändå att förr eller senare står du inför den stora frågan: vem är jag? Var då barmhärtig med dig själv. Du hade ett liv före äktenskapet och du kommer att ha ett liv efter det. Gör allt du kan för att påminna dig själv om det fina hos dig. Omge dig med människor som vill dig väl.

Du har svårt att tro det nu, men det kommer en tid då skilsmässan inte längre känns som om någon försöker amputera dig utan bedövning. Helt återställd blir du förmodligen aldrig, livet lämnar sina spår. I din ryggsäck lades detta, i någon annans någonting annat tungt. Vi vet aldrig vad livet för med sig. Men sluta aldrig tro på bättre tider. Du kommer att hitta din nya väg.

Elina Pirjatanniemi professor i folkrätt och föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning