Sagan över för 15-åriga Gauff – utslagen av Halep

15-åriga Cori Gauff har varit det stora samtalsämnet i Wimbledon. Bild: Glyn Kirk/Lehtikuva-AFP

Cori Gauff har tagit tennisvärlden med storm – men nu är det slutspelat i Wimbledon. Världssjuan Simona Halep blev för tuff för det 15-åriga stjärnskottet som föll i två raka set i den fjärde omgången.

För drygt en vecka sedan var det inte många som kände till namnet Cori Gauff – men nu är det desto flera.

Sedan dess har nämligen den blott 15-åriga amerikanskan stått för ett sensationellt genombrott och tagit plats som tennisvärldens hetaste tonåring.

Gauff, som fick ett wildcard till årets Wimbledon, vann kvalet till den anrika grand slam-turneringen och har sedan dess i tur och ordning slagit ut femfaldiga mästaren Venus Williams, 2017 års semifinalist Magdalena Rybarikova – och även 60-rankade slovenskan Polona Hercog efter en bragdartad vändning.

Men i den fjärde omgången, mot rumänska stjärnan Simona Halep, tog sagan slut.

Halep visade klass

Gauff gav visserligen tidigt en fingervisning om att en ny knall kunde vara på gång när hon direkt lyckades bryta tillbaka mot Halep i första set efter att själv ha tappat sitt inledande servegame.

Men den betydligt mer rutinerade och högre rankade motståndaren på andra sidan nätet visade sig vara åtminstone en nivå för svår.

Halep tog hem första set med 6–3 och kunde sedan defilera hem även det andra med samma siffror – även om det krävdes fyra matchbollar för att säkra segern.

Trots förlust i två raka set ställde sig publiken upp på centercourten för att både hylla och tacka Gauff för uppvisningen hon bjudit på i London.

För Simona Halep väntar nu kvartsfinalspel mot kinesiskan Zhang Shuai.

Världsettan utslagen

Tidigare under dagen bjöds Wimbledonpubliken på en skräll. Detta när den australiska världsettan Ashleigh Barty, som har haft ett fint år med kvartsfinal i Australian Open och seger i Franska mästerskapen, föll mot den 55-rankade amerikanskan Alison Riske.

Det började planenligt när 23-åringen vann första set med 6–3 – med sedan tog det stopp.

Riske vann de två efterföljande seten med 6–2, 6–3 och får härnäst möta sjufaldiga mästaren Serena Williams.

Den 37-åriga amerikanskan hade inga svårigheter att ta sig förbi den fjärde omgången och gjorde via setsiffrorna 6–2, 6–2 processen kort med den 31-rankade spanjorskan Carla Suárez Navarro.

Nadal vidare till kvartsfinal

Rafael Nadal är klar för kvartsfinal

Den tredjeseedade spanjoren vann enkelt mot portugisen Joao Sousa i tre raka set 6–2, 6–2, 6–2.

– Det var en bra, solid match. Mycket positiva saker därute. Att vara tillbaka i kvartsfinal är bra nyheter för mig. Jag är glad att vara här och att kroppen håller, att spela bra tennis och raka set hjälper, säger han.

Nadal har vunnit Wimbledon två gånger, 2008 och 2010, och jagar nu sin 19:e grand slam-titel. Bara Roger Federer är bättre på herrsidan, med 20 titlar.

Även Nadals landsman Roberto Bautista Agut är vidare i turneringen efter att ha vunnit över fransmannen Benoit Paire med 6–3, 7–5, 6–2.

Det är 31-åringens andra grand slam-kvartsfinal i karriären.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning