Saga med fantasins filosofiska flykt

Flickan och Flygaren. Antoine de Saint-Exupérys odödliga berättelse Lille prinsen har blivit en berörande animation. Bild: Okänd

Lille prinsens fantasieggande resa fortsätter. Nu som en med ramberättelse försedd animation.

ANIMATION

Lille prinsen

Regi: Mark Osborne. Manus: Irena Brignull, Bob Persichetti efter Antoine de Saint-Exupérys roman. Foto: Kris Kapp. Musik: Richard Harvey, Hans Zimmer. Finska röster: Saana Norra, Vesa Vierikko, Kirsi Ståhlberg, Valtteri Helisalo, Krista Kosonen, Juha Varis, Johannes Brotherus.

Författaren och flygaren Antoine de Saint-Exupéry (1900–44) skapade med sin filosofiska barnbok Lille prinsen (Le Petit Prince, 1943) en veritabel bestseller som sägs vara översatt till över 250 språk och dialekter. En bok som spränger alla gränser i sin universella hyllning till barnets fantasivärld och som tar avstånd från en snusförnuftigt inskränkt och materialistisk vuxenvärld. Eller som den kloke räven säger åt prinsen: "Man ser klart bara med hjärtat. Det viktigaste ör osynligt för ögonen."

Alla Saint-Exupérys romaner är inspirerade av hans liv som pilot och krigsflygare utan att direkt vara självbiografiska. I luften fann han den celesta topografi där den jordiska orienteringskartan inte längre gällde. Med sitt plan försvann han också under mystiska omständigheter 1944.

Mark Osborne, känd för Kung Fu Panda, har regisserat filmen i vilken den ursprungliga handlingen är mjukt inbäddad i en ramberättelse om en liten flicka (röst Saana Norra) som håller på att bli vuxen alltför tidigt. Hennes välmenande men beskäftiga mamma (Kirsi Ståhlberg) går helt in för att bädda ett framgångsrikt vuxenliv för dottern. Sommarlovet stundar men flickans vardag fylls av rigorösa scheman och tidtabeller som ska garantera framgång när skolan börjar.

Då dyker grannen upp. Den gamle Flygaren (Vesa Vierikko) som bor i ett ruckel mitt i den fashionabla miljön och som med sitt flygplan ständigt äventyrar ordningen och säkerheten. Men han har en berättelse som han delar med den lilla flickan. Hans möte och vänskap med den lille prinsen (Valtteri Helisalo) som han stötte på i Saharas öken där hans plan hade kraschat. Prinsen som kom från en pytteliten asteroid berättar om sin förälskelse i en underskön röd ros som växte på asteroiden.

Flickans möte med Flygaren får mig att tänka på Jacques Tatis Morbror går sin egen väg (1958) i vilken den unge sonen som med sina snofsiga föräldrar bor i en supermodern och antiseptiskt ren lyxvilla oemotståndligt dras till Monsieur Hulot och hans kråkslott. Den åldrande och taniga flygaren med sitt bockskägg påminner en hel del om den vedertagna synen på Don Quijote, en annan illuster drömmare. Eller om trollkarlen Merlin.

Från ramberättelsens något konventionella datoranimerade teknik övergår filmen småningom till stop motion och får flykt under vingarna. Vi minns att i Trollkarlen från Oz (1939) var Kansasavsnitten svartvita medan bländande Technicolor tog över när Dorothy nalkades drömlandet. Men vems är sist och slutligen berättelsen? Flickans, flygarens eller prinsens? Filmen är fantasifullt skiktad på ett sätt som för tankarna till Velásquez' berömda tavla Hovdamerna om vilken man ställt frågan Var är målningen?

I Lille prinsen förekommer vänskap, kärlek, längtan, ensamhet, avsked och saknad. Mycket går i sorgmodets och drömmarnas tecken. Den understryker också vikten av att komma ihåg och inte förtränga sin barndom. Men någon utpräglad barnberättelse är varken boken eller filmen. När boken publicerades 1943 skrev P. L. Travers, författarinna till Mary Poppins, att "Lille prinsen kommer att lysa på barn med ett sidoljus. Den träffar dem på något ställe som inte är förståndets och glöder där tills tiden är mogen för dem att omfatta det."

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning