Stavtalangens frustration – "borde inte tänka på ribban"

Saga Andersson har en bra träningssäsong bakom sig, men i sommar har hon inte lyckats enligt sina egna förväntningar.Bild: Roni Rekomaa

Saga Andersson hoppas att toppformen infinner sig före JVM.

Esbo IF-stavtalangen har gjort sex av sina tio bästa resultat i år – inklusive sina tredje, fjärde och femte bästa utomhusresultat än så länge. Hon innehar det inhemska årsbästat 437 cm.

Ändå:

– Jag är lite besviken, med tanke på hur bra det gått i träningarna. Jag har inte fått ut allt i tävlingarna, säger artonåringen – som minsann tävlat flitigt i sommar.

Krävs nytt PB

Andersson är det största affischnamnet som närvarar då friidrottsförbundet SUL presenterar listan över 32 friidrottslöften som representerar värdlandet i U20-VM i Tammerfors – med all orsak. Förutom att hon varit fyra två gånger i JEM-sammanhang är hon redan en av Finlands främsta stavhoppare.

Men för att uppnå målsättningen – knipa en medalj i JVM – krävs det enligt Anderssons egna bedömning cirka 445-450 cm. Nytt personbästa för Andersson. Guld? Hon tippar 460 cm.

– Svenskan är så hård, säger hon och avser den ett år äldre JEM-guldmedaljören Lisa Gunnarson.

Många tävlingar

Än så länge har Andersson inte nått sådana höjder. Men hon är övertygad att dom finns där.

– Det är alltid segt i början av säsongen, men jag tror det lossnar bara jag får mer hoppträningar och tävlingar, säger Andersson.

– Jag har gjort bra hopp med ribban på 470 cm i träning. Jag kanske börjar tänka för mycket på ribban i tävling. När jag ser ribban börjar jag söka mig mot den. Inte ens provhoppen har lyckats.

Hon har redan tio tävlingar bakom sig i sommar – och redan i dag tävlar hon igen i Tammerfors. I morgon börjar stavkarnevalen i Somero och där är hon också med.

– Det är viktigt att få mera hopp.

EM-kvalgränsen i sikte

I Åbo klarade Andersson 437 cm, men sammanlagt tolv försök 445 cm har resulterat i lika många rivningar. 445 cm är inte vilken höjd som helst: förutom personbästa är det också resultatgränsen till senior-EM i Berlin.

– Jag borde tänka mindre på själva målet och mer hur jag kommer dit, säger Andersson.

–Men jag blir inte deprimerad om det inte går att ta 445 cm. Om det inte går så går det inte. Jag är fortfarande junior.

Förra säsongen gick hon från klarhet till klarhet då hon förbättrade sitt personbästa fem gånger och avslutade säsongen vid 442 cm. En lyckad prestation före JVM skulle kanske hjälpa henne att hitta samma flyt igen.

– Jag skulle tro på mig själv mer, men jag tror det kan lyckas ändå. Jag borde bara inte tänka på ribban för mycket.

U20-VM i Tammerfors 19-24.7

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00