Säg nej till päls

På fredag är det pälsfri fredag, en dag att uppmärksamma djurens lidande i pälsdjursindustrin och uppmana konsumenter att säga nej till päls. Finland är ett av få europeiska länder som fortfarande tillåter att vilda djur lever sina liv i små gallerburar, vilket såklart medför att branschen granskas från djuretiskt håll. Nu senast i brittiska The Mirror (22.11).

Vi får se djur som saknar öron, har deformerade fötter, inflammerade ögon, vissa är "monsterstora" trots att den typen av överviktiga rävar inte längre ska förekomma. Vi har sett liknande bilder och filmer tidigare och rapporteringen följer ett visst mönster. De som tar bilderna nedvärderas på olika sätt medan de som utsätter djuren för lidandet sällan ifrågasätts. Nu ska minkarna dessutom vaccineras så man kan fortsätta tjäna pengar på dem, men inte ens det väcker någon debatt. Varför är intresset så lamt för att kritiskt granska en bransch som är så oetisk?

Konsumenten som funderar på att köpa en jacka med äkta pälskrage förtjänar att få mer information om det lidande som ligger bakom. De djurindivider som föds upp och dödas på farmerna för att bli meningslösa pälsdetaljer på jackor och mössor får alltför lite uppmärksamhet i debatten trots nya avslöjanden och trots att allt fler finländare är emot pälsdjursfarmer.

Ett stort tack till Oikeutta Eläimille och The Mirror för avslöjandet. Det är dags nu att ta avstånd från en djursyn som inte borde förekomma i ett civiliserat land på 2020-talet.

Pamela Wikström, Nacka, Sverige/Pargas

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning