Säg ja till Njetnjet 9 – Ville Kyttäläs nonett imponerar på HBL:s recensent

Bild: Skivkonvolut

Bandet skapar ett rikt sound som inte alltid för tankarna till storbandtraditionen, men som klingar avgjort inbjudande.

JAZZ

Njetnjet 9

Dark Soul

(Eclipse)

Ville Kyttäläs nästan-storband Njetnjet 9 låter på sina ställen större än ett storband. Pianisten och kompositören Kyttäläs elektriska klaviaturer skapar tillsammans med fem blåsare, gitarr, bas och trummor ett mycket rikt sound som inte alltid för tankarna till storbandtraditionen men klingar avgjort inbjudande.

Klaviaturerna med årgångsarom, det elektroniska blåsinstrumentet EWI och Tanzbär-trummaskinen smälter väl samman med de akustiska instrumenten.

Kyttälä undervisar vid gymnasiet Sibelius-lukio och har figurerat i popsammanhang. Han fick andra pris i Esko Linnavalli-kompositionstävlingen för några år sedan, men är kanske ännu något av en doldis inom jazzen.

Dark Soul är den tvååriga orkesterns andra skiva. Musikerna är yngre professionella som mopedisterna Linda Fredriksson (barytonsax) och Eeti Nieminen (trummor) eller Ville Vannemaa (altsax), skivans häftigaste solist bland annat i det superenergiska titelspåret skrivet av Fredriksson och Kyttälä. Bland solistinsatserna tilltalar också Veikki Virkajärvis Zappalika gitarrockande.

Nonetten spelar tajt ihop och med avsevärd drive. De flesta styckena är av Kyttälä. Musiken är välskriven och -arrangerad, ta exempelvis blåsstämmorna på afroversionen av Tapio Rautavaaras Kulkuriveljeni Jan. Varken fantasi eller detaljer saknas.

Själv har kompositören kallat musiken retrofuturistisk, vilket inte är långsökt. Sjuttiotalistiska inhemska popjazzstämningar och dito amerikansk polisserieatmosfär samsas med samtida egna effekter och kombinationer.

Skivan kan liknas vid Kari Ikonens Karikko-skivor, fast nu är helheten i högre grad slipad i strömlinjeform. Kompet är starkt pulserande och dynamiken uppskruvad nästan skivan igenom, även om tempona varierar. Skivan är en positiv överraskning för den som missade bandets debutplatta förra året.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning