Säg ja till jorden – åtminstone för en timme

WWF:s Earth Hour är här igen. Den nedsläckta timmen är världens största evenemang mot klimatförändringen. I Finland vill man i år öka medvetenheten om matindustrins effekt på klimatet.

På lördag släcks lamporna igen för en timme för att fira WWF:s Earth Hour. Syftet med evenemanget är att uppmuntra människor att göra miljövänliga val. Man vill också skicka en signal till omvärlden om att klimatförändringen kräver snabba åtgärder.

Flera länder har redan i många år lyft fram egna teman under Earth Hour. I Finland riktas ett särskilt fokus mot matindustrins miljöpåverkan för tredje året på raken. Syftet är att uppmana alla till miljövänliga val som syns på tallrikarna.

Enligt WWF:s informatör Kaisa Ryynänen orsakas en stor del av klimatförändringen av matindustrin. Dessutom verkar mat vara något som väcker intresse.

– Vi fortsatte med samma tema eftersom mat berör oss alla och produktionen har en enorm inverkan på klimatet. Det går också väldigt lätt att påverka genom individuella val, säger Ryynänen.

Tjugo procent av den privata konsumtionens miljöpåverkan förorsakas av mat. Det är en lika stor andel som trafiken utgör. Sextio procent av matens klimatpåverkan härstammar från primärproduktionen. Största delen uppstår under förädlingen av mat som produceras av djur.

Enligt WWF står paketering och transportering av matvaror enbart för en bråkdel av utsläppen.

Flera evenemang

Earth Hour behöver inte firas ensam. Många evenemang ordnas runtom i Finland. Bland annat arrangeras konserter och andra uppträdanden. Man kan även simma bland levande ljus.

Många restauranger är också med i firandet. De bjuder på mat i en belysning som består enbart av stearinljusets sken. Vissa belönar också kunder som väljer miljövänliga maträtter. Restaurangen Kappeli är en av många restauranger som deltar i kampanjen. Santeri Uusitalo som är restaurangchef på Kappeli anser att det är viktigt att vara med i kampanjen.

– Det är alltid trevligt då det händer något speciellt på en restaurang. Samtidigt är det ett fint sätt att påminna om världsläget. Vi vill få människor att tänka på budskapet som finns i bakgrunden, i alla fall för en stund, säger Uusitalo.

Uusitalo anser att närproducerat är en viktig aspekt då man talar om miljövänlig mat. Han har också märkt en klar förändring i människors matvanor.

– Yngre människor är väldigt intresserade av vad de äter. Vegetarisk mat är en tydlig trend och de är särskilt intresserade av att veta var maten kommer från och hur den producerats, säger Uusitalo.

Kappeli har ingen speciell meny för kvällen, men bjuder på en kostnadsfri efterrätt för kunder som beställer vegetarisk mat.

I Helsingfors ordnar WWF också ett kvällsloppis på Konepajan Bruno i Alphyddan.

– Evenemanget har fritt inträde och bjuder på cirkuskonster och levande musik. Enligt temat för i år bjuds det också på miljövänlig mat i skenet av stearinljus, säger Ryynänen.

Ryynänen påpekar också att det är lätt att hitta närliggande evenemang genom att besöka hemsidan earthhour.fi.

Earth Hour firas nu för elfte gången. Evenemanget fick sin början i Sydney år 2007 och året därefter blev firandet globalt. I fjol deltog 178 länder i evenemanget, ett nytt rekord.

Medvetna val. Under Earth Hour belönar många restauranger kunder som äter miljövänligt. Bild: Leif Weckström

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03