Säg f-ordet, Juha och Timo!

Dags för Sipilä och andra ledande ministrar att aktivt driva på jämställdhetsfrågor, skriver innehållsdirektören Susanna Ilmoni.

När premiärministern och partiledaren för Kanadas liberala parti Justin Trudeau uppmanar män världen över att omfamna feminismen, när han berättar hur han ska uppfostra sina söner till feminister och säger att alla borde vara stolta över att kalla sig feminister hörs hänförda suckar överallt. 43-årige Trudeau, som plockat ihop en regering bestående av lika många män och kvinnor, bjöd i höstas på ett redan ikoniskt svar på frågan om varför könsbalans är viktigt: "För att det är 2015". Trudeau känns som en modern ledare fast han levererar något som borde vara en självklarhet.

Kan ni föreställa er en Sipilä eller Soini eller Stubb eller Lindström modigt sticka ut hakan på det här sättet och slå ett slag för jämställdheten?

I vårt grannland har statsminister Stefan Löfven deklarerat att Sverige har världens första feministiska regering, vilket enligt regeringsförklaringen betyder att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar i både beslut och fördelning av resurser – nationellt och internationellt. I praktiken styr man utvecklingen i landet genom budgeten: försöker bygga jämställda strukturer i arbetsliv och föräldraskap, utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor och öka på andelen kvinnor i ledande ställning.

Försöka duger, även om Löfvens budget lämnar en hel del att önska för att leva upp till de feministiska förväntningarna. Till exempel jämställdhetskämpen Gudrun Schyman har sagt att ingen av regeringens satsningar är nog för att "utmana den patriarkala maktstrukturen".

I Finland saknar regeringen helt en jämställdhetsplan, vilket signalerar en likgiltighet inför att ens försöka. Det enda som står till buds är en rad i regeringsprogrammet: "Kvinnor och män är jämställda i Finland". Punkt.

Överlag råder nu en machokultur med knytnävshälsningar och allmänt grabbig jargong inom regeringen.

Jämställdhetsministern Juha Rehula har visserligen efterlyst tips på jämställdhetsfrågor och i höstas fick olika kvinnoorganisationer utforma grunden för ett jämställdhetsprogram som skulle stå klart före jul. Nu är deadlinen lagd till utgången av mars, men samtidigt har regeringen haft händerna fulla med konkurrenskraftsavtalet.

Om Sipilä & co på riktigt vill att det här landet ska resa sig till större dåd och välbefinnande kan inte hälften av befolkningens kompetens, kunnande och möjligheter lämnas outnyttjade. Då kan man inte föra viktiga samhällsdiskussioner och fatta stora strukturella och ekonomiska beslut i grupper, styrelser och ledningsskikt bestående av enbart män.

Vi behöver fler aktiva feminister med makt. Gärna en Juha eller Timo eller Alexander eller Jari som går i bräschen för att män och kvinnor ska ha samma chans att forma sitt eget liv och samhället. Herrarna skulle gärna få uttala det där f-ordet högt och stolt. Så där som Justin gör.

Susanna Ilmoni Chefredaktör för HBL

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning