Saftig nota för toppmötet – arrangörerna hoppas på ökad turism

Många journalister tittade på VM-finalen i fotboll mellan Frankrike och Kroatien i Finlandiahuset i söndags. Bild: Statsrådets kansli / Jussi Toivanen

Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin som ordnades i Helsingfors i måndags blev en dyr saga. Den exakta summan är fortfarande oklar men det var Finland som betalade notan.

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade bland annat nedrustning och Syrienkrisen i Helsingfors på måndagen. Flera myndigheter, däribland Utrikesministeriet och polisen, var med och planerade och ordnade mötet.

– Våra totala kostnader blev kring 1-1,5 miljoner euro. Det är alltså bara Utrikesministeriets kommunikationskostnader, säger Vesa Häkkinen, chef vid ministeriets enhet för aktualitetskommunikation.

Häkkinen var toppmötets presschef och tog hand om de närmare 1 500 journalister som var på plats och rapporterade om mötet. Den största utgiften för Utrikesministeriet var hyran av Finlandiahuset som fungerade som presscenter under måndagen.

– Att hyra Finlandiahuset kostade hundratusentals euro. Vi byggde också pressutrymmen på flygplatsen, vid Salutorget och utanför Finlandiahuset. Vi stod också för journalisternas mat, tält och elektronik som behövdes för alla liverapporteringar, säger Häkkinen.

Utöver maten bjöds journalister på öl och gin tonics under VM-finalen i fotboll. Det var dock inte skattebetalarnas pengar som användes för det, utan det var finländska företag som sponsrade evenemanget och bjöd på dryckerna. Även Helsingfors stad och flera finländska designföretag som till exempel Marimekko samarbetade med Utrikesministeriet.

– Det handlar om många små summor. Den exakta summan kan vi berätta först om några veckor då vi hunnit bokföra allt. Av alla kostnader för mötet tror jag säkerheten var dyrast, säger Häkkinen.

Säkerhetens prislapp är omöjlig att säga

Polisen hade fullt upp hela måndagen, men hur mycket dess insatser kostade är omöjligt att säga i nuläget.

– Det är omöjligt att spekulera om några siffror. Ett så här stort evenemang kräver en hel del planering och arbete av flera olika myndigheter inklusive polisen. Att trygga säkerheten är förstås det viktigaste. Kostnader diskuteras såklart också men säkerheten kommer först, säger Pekka Höök, överkommissarie vid Helsingforspolisen.

Hur många poliser som jobbade med toppmötet är inget polisen berättar.

– Det är allmän praxis att inte berätta sådant, men vi var många och allt gick bra och enligt planerna, säger överkommissarie Pekka Höök.

Vackra bilder spreds världen över

Vesa Häkkinen vid Utrikesministeriet är också nöjd med ministeriets arrangemang och insats. Då liknande möten ordnas står värdlandet för kostnaderna men man bestämmer själv var ribban läggs.

Enligt Häkkinen var det viktigt att Finland satsade på mötet och ordnade det väl. Finland hade endast två veckor på sig att planera toppmötet och enligt Häkkinen kan det vara svårt att spara då man blir tvungen att fatta snabba beslut, men han uppger ändå att Utrikesministeriet gjorde allt så kostnadseffektivt som möjligt.

– Det handlar naturligtvis om en stor summa pengar men jag är helt säker på att det var värt det. Det här var ett möte mellan USA och Ryssland men också en chans att främja Finland och Finlandsbilden. Det gjorde vi till exempel i presscentret och det kostar också någonting, säger Häkkinen.

Häkkinen gläds över alla de vackra bilder som togs i Helsingfors och delades på internet över hela världen.

– Kända journalister från till exempel USA kan ha 1-2 miljoner följare på Twitter eller på andra sociala medier, så det är förstås jätteroligt att de trivdes så bra. Mötet innebar också inkomster för finska företag och individer, och senare hoppas vi på ytterligare inkomster i form av turism, säger Vesa Häkkinen vid Utrikesministeriet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning