Saffransfisk

Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inspirerad av Medelhavsköken. Bild: TT/Dan Strandqvist

Kokt fisk med saffranssås får smaklökar och sinnen att flyga ned till Medelhavet på en sekund. Som för- eller huvudrätt en festlig lördag.

För 4 personer, 30 minuter

800 g torsk-, kolja-, eller gösfilé

1 lagerblad

salt

Till såsen:

1 pkt saffran

1 gul lök

1 fänkål

1 morot

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl grädde

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 fiskbuljongtärning

majsstärkelse

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis eller ris om det är huvudrätt

Gör så här:

1. Skala morot och gul lök. Ta bort den hårda roten på fänkålen. Skär grönsakerna, även purjolöken, i tunna strimlor. Fräs strimlorna med smör i kastrull, pressa i vitlök och tillsätt saffran.

2. Tillsätt grädde, vatten och vin. Lägg i en fiskbuljongtärning och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud sakta 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Dela fisken i portionsbitar som läggs i egen kastrull. Tillsätt vatten, salt och lagerblad. Koka upp och sjud under lock 2 minuter. Fördela såsen på djupa tallrikar och toppa med väl avrunnen fisk. Servera med kokt potatis eller ris om det är en huvudrätt.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02