Saffransfisk

Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inspirerad av Medelhavsköken. Bild: TT/Dan Strandqvist

Kokt fisk med saffranssås får smaklökar och sinnen att flyga ned till Medelhavet på en sekund. Som för- eller huvudrätt en festlig lördag.

För 4 personer, 30 minuter

800 g torsk-, kolja-, eller gösfilé

1 lagerblad

salt

Till såsen:

1 pkt saffran

1 gul lök

1 fänkål

1 morot

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl grädde

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 fiskbuljongtärning

majsstärkelse

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis eller ris om det är huvudrätt

Gör så här:

1. Skala morot och gul lök. Ta bort den hårda roten på fänkålen. Skär grönsakerna, även purjolöken, i tunna strimlor. Fräs strimlorna med smör i kastrull, pressa i vitlök och tillsätt saffran.

2. Tillsätt grädde, vatten och vin. Lägg i en fiskbuljongtärning och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud sakta 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Dela fisken i portionsbitar som läggs i egen kastrull. Tillsätt vatten, salt och lagerblad. Koka upp och sjud under lock 2 minuter. Fördela såsen på djupa tallrikar och toppa med väl avrunnen fisk. Servera med kokt potatis eller ris om det är en huvudrätt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03