Sådant ska balettchefens osakliga beteende ha varit

Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Mobbning, manipulation, anspelningar och sexuella trakasserier. Det berättar sju anonyma dansare om för Helsingin Sanomat.

En del av de intervjuade dansarna jobbar inte längre vid Nationalbaletten. Enligt tidningen har Kenneth Greve, som varit Nationalbalettens konstnärliga ledare i närmare tio år, flera gånger gjorts uppmärksam på sitt beteende. Två gånger ska Greve ha bett dansarna om ursäkt, men efter det har beteendet fortsatt. Dansarna anser att han skyddats av operahuset och misstänker att det är på grund av framgångsrika uppsättningar och goda biljettintäkter.

Dansarna berättar att Greve ställt frågor om allt från sexuell läggning, parförhållanden, menstruation, preventivmedel till sexliv och droger.

De här diskussionerna ska ha föregått mellan fyra ögon på Greves kontor. Många av dansarna var då drygt 20 år gamla, en del yngre än det. En del har haft de här diskussionerna medan de fortfarande studerade vid balettskolan vid Finlands Nationalopera.

Alla dansare säger att Greve använder sig av "mental game", det vill säga att han skulle spela ett mentalt spel som går ut på att ömsom kalla en dansare för ful eller vacker, smal eller tjock. Han ska också dra tillbaka en roll från en dansare utan att uppge någon orsak.

Ibland ska Greve också ha gett privat regi bakom stängda draperier åt enskilda dansare då han visade hur en roll skulle dansas. Då har han rört vid dansaren, och en del har upplevt det som väldigt obehagligt. I värsta fall ska han ha rört en dansare mellan benen.

– Jag gick aldrig dit, för jag visste vad som försiggår där. Jag ville inte vara ensam tillsammans med honom och tänja. Det var alltid bara kvinnor som inviterades, säger en dansare.

Så här berättar en annan dansare.

– Redan under den första dagen fick jag obekväma kommentarer om hur min kropp ser ut, hur vacker och sexig jag är. Redan då sade jag tydligt till honom att det han säger gör mig illa till mods. Jag arbetar för honom. Han är min chef, han borde inte tala till mig så där.

Trots tillsägelsen och att dansaren kontaktade både personalchefen och den dåvarande ledaren för Nationalbaletten, upphörde inte kommentarerna.

Många av dansarna ska ha fått kommentarer om sina bröst.

– Om du säger fel saker dansar du inte längre. Du förlorar chansen att få bra roller. Balettdansarna lever i rädsla, säger en annan dansare.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning