Saarinen tog känslosamt OS-farväl – avslutar karriären

Aino-Kaisa Saarinen grät då hon korsade mållinjen på 30 kilometer. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Målgången på 30 kilometer klassiskt var mycket känslosam för veteranen Aino-Kaisa Saarinen, som säger att hon avslutar karriären efter säsongen. – Det har varit en otrolig resa, säger hon till Yle.

Aino-Kaisa Saarinen avslutade sitt fjärde OS med att åka in på 20:e plats på 30 kilometer klassiskt. Hon fällde tårar då hon korsade mållinjen.

– Det var ett väldigt känslosamt ögonblick. Det har varit en otrolig resa och karriär: fyra olympiska spel och många fantastiska upplevelser, säger Saarinen till Yle.

Den 39-åriga veteranen lyckades inte i Pyeongchang, men har fem OS-medaljer i prisskåpet sedan tidigare. I Sotji tog Saarinen silver i lagsprint och stafett. Hon har också tagit tio VM-medaljer – fyra av dem guld. Snart kommer den långa karriären att avslutas.

– Då jag tog mig i mål på 30 kilometer var det slutet på en lång färd. Jag har tänkt över saker och ting och jag tror att det här blir min sista säsong. Jag kommer att givetvis att åka för fullt också under resten av säsongen, säger hon till Yle.

– Jag är väldigt tacksam och glad över att ha fått vara med i ett så tufft landslag i så många år. Jag har njutit väldigt mycket av längdåkningen, ända sedan jag var barn.

Saarinen firar 20 år i världscupen i Lahtis nästa helg. Ingen annan längdåkare har gjort så många starter i världscupen som Saarinen.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning