Saarinen rörd till tårar: "publiken bar mig framåt"

Aino-Kaisa Saarinens starka insats bäddade för Finlands stafettmedalj. – Det var helt otroligt att skida, säger en rörd Saarinen.

Aino-Kaisa Saarinen har haft en känslosam vecka: att bli petad från den klassiska milen var en av de största besvikelserna i hennes fantastiska karriär. Men när hon fick chansen igen i damernas stafett tog hon revansch och bäddade för en blåvit stafettmedalj inför sin hemmapublik.

– Det var säsongens bästa lopp. Skidorna var strålande, min taktik fungerade utmärkt och publiken var fantastisk. Jag var riktigt trött under det andra varvet, men åskådarnas stöd lyfte mig uppför backarna, säger hon och gestikulerar med händerna för att visa hur hon menar.

– Det var helt otroligt att skida inför hemmapubliken. Det här var ett fint pris till alla de som stött mig under sommaren, hösten och vintern. Det känns verkligen bra efter allt som hänt, säger hon.

Femton mästerskapsmedaljer, men uppenbarligen smakar det fortfarande. Hon har inte övertygat i vinter, efter att ha återvänt från sin moderskapsledighet – och efter att ha blivit petad från den klassiska milen var det många som trodde att Saarinen gjort sitt sista lopp i VM.

– Det var verkligen ett tungt besked. Jag har laddat i fem år för den klassiska milen i hemma-VM och så får jag inte ens skida. Det tog en stund att samla sig igen, säger hon.

– Jag måste bara samla mina krafter och besluta mig för att köra säsongens bästa lopp, visa att jag verkligen är i form och ta ansvar för mitt resultat.

Resultatet blev bra. Saarinen växlade som tvåa och bäddade för Finlands medalj.

Aino-Kaisa Saarinen med Sveriges Anna Haag i ryggen. Bild: Niklas Tallqvist

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03