Saarikko vill grunda nytt universitet i Finland – förtydligar nu sitt förslag

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) vill grunda ett nytt universitet. Bild: Lauri Heikkinen/SPT-Statsrådets kansli

Samlingspartiets ungdomsförbund kallar förslaget ansvarslöst.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) anser att Finland behöver ett nytt universitet. Hon kastade fram tanken i samband med Centerns partifullmäktigemöte i lördags. Nu vidareutvecklar hon sitt resonemang i en intervju för Helsingin Sanomat.

"Grundtanken är att högskolesystemet aldrig är färdigt. I takt med att samhället och arbetslivet förändras snabbt behövs också en förmåga att skapa nytt", säger Saarikko till HS.

Det finns för närvarande 13 universitet och 22 yrkeshögskolor i Finland som erbjuder utbildning på 60 orter runtom i landet. Saarikko vill inte precisera var och när ett nytt universitet ska grundas.

"Vi har inga planer på gång på ministeriet, men frågan diskuteras ute i regionerna", säger Saarikko.

Hennes spelöppning fick mothugg av Samlingspartiets ungdomsförbund på måndagen.

"Högskoleutbildningen handlar om vårt lands viktigaste trumfkort. Det är ansvarslöst av Centern att riskera till och med den finska högskoleutbildningen på regionpolitikens altare", säger Matias Pajula, ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning