Saarikko: Förnyade familjeledigheter får kosta

Omsorgsminister Annika Saarikko (C). Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Omsorgsminister Annika Saarikko bekräftar att Centern är beredd att diskutera en förnyelse av familjeledigheterna i budgetförhandlingarna – och det behöver inte bli kostnadsneutralt, anser Saarikko.

Tidigare har diskussionerna om familjeledigheterna strandat på att Sannfinländarna inte var beredda att diskutera det, medan Samlingspartiet puffat på en snabb reform redan under den här regeringsperioden.

Enligt finansminister Petteri Orpo (Saml) kommer en reform av familjeledigheterna att diskuteras i samband med budgetmanglingen.

Omsorgsminister Annika Saarikko (C) har redan tidigare varit beredd att bereda en reform, under det villkoret att familjeledigheterna inte försämras som helhet.

Saarikko skriver i ett blogginlägg att Centern är beredd på att det får kosta.

– Det behöver inte vara kostnadsneutralt, skriver Saarikko.

– Föräldrapengens miniminivå har hamnat på efterkälken jämfört med arbetslöshetsskyddet. Jag skulle gärna lyfta debatt om detta, med tanke på den låga nativiteten.

Det innebär innehållsmässigt att de föräldramånader som man lyfter inkomstrelaterad penning kunde bli fler i Centerns modell, med flera månader öronmärkta för pappan eller den andra föräldern utan att någon får mindre.

Samlingspartiet har lagt fram ett förslag om att hemvårdsstödet skulle kunna vara högre för dem som blir kortare tid hemma, det vill säga fram till barnet är 1,5 i stället för tre år.

Saarikko skriver att Centern kan tänka sig att diskutera en modell där hemvårdsstödet är högre i början.

Både Centern och Samlingspartiet flaggar för större flexibilitet. Saarikko skriver att hon vill förbättra möjligheterna att arbeta deltid i kombination med familjeledigheterna.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54