Saara Grönlund bantar med ballong i magsäcken

Med en silikonballong i magsäcken lär sig Saara Grönlund styra sin måltidsrytm och mängden mat hon äter. Bild: Leif Weckström

Det nyaste inom behandlingen av övervikt är att banta med hjälp av en vätskefylld silikonballong i magsäcken. Metoden, som använts länge i Brasilien, växer nu i Finland.

Badrumsvågens digitala siffror rusade fram. Slutligen stannade de på 110 kilo. Vandabon Saara Grönlund var igen tillbaka på den vikt hon en gång bantat ner sig ifrån.

– Så när jag fick en fråga via arbetsgivaren om jag skulle vilja prova en ny metod för att gå ner i vikt svarade jag ja direkt, säger hon.

Nu går Grönlund omkring med en magsäcksballong. Silikonballongen är fylld med koksaltlösning och gör att det blir mindre plats för mat i magsäcken än förr.

– Jag blir helt enkelt snabbare mätt på en mindre mängd mat, säger Grönlund, som gjort många försök att minska i vikt förr.

Idén med silikonballongen, som rymmer cirka en halv liter vätska, är att bantaren under ett halvår ger sig tid att skaffa sig nya mat- och motionsvanor. När ballongen sedan tas ut gäller det att vilja och orka upprätthålla sin nya livsstil. Parallellt med magballongen går patienterna därför igenom ett stödprogram på ett år. Ballongen är inte viktminskande i sig; effekten försvinner när den tas bort om patienten återgår till sina tidigare vanor.

Just nu har Grönlund tre månader med silikonballong bakom sig. Hon äter 3 deciliter per måltid sex gånger om dagen. Bild: Leif Weckström

Kräver motivation

Grönlund säger att hon bantat förr, men att hon alltid gått upp i vikt igen.

– Första gången gick jag ner cirka tjugo kilo med rent raseri som drivkraft. Då var jag i 30-årsåldern. Jag förändrade mina matvanor och anmälde mig till en löpskola. Men sedan fick jag problem med hälsan, gick igenom en operation och kunde inte motionera som förr. Långsamt ökade vikten och så var jag tillbaka på 110 kilo igen.

Följande gång testade Grönlund en modemetod som gick ut på att äta en minimal mängd kalorier och öka mängden motion.

– På ett drygt halvår kom jag ner till 84 kilo, men efter dieten började vikten krypa uppåt igen. Problemet var egentligen den låga kalorimängden. Men nu har jag beslutat mig för att aldrig mer släppa greppet.

Just nu har Grönlund tre månader med silikonballong bakom sig. Hon äter 3 deciliter per måltid sex gånger om dagen.

– Man ska förstå att ballongen inte är någon trollkonst, utan att den ger en start. Visst kan man banta med rå viljestyrka, det har jag ju gjort, men det är så mycket lättare att få tag i viktminskningen så här. Nu har jag samtidigt hjälp av en dietist som guidar mig till rätta matvanor. Visst kunde jag kostpyramiden från förr, men jag hade vänt den upp och ner och satsat på godsakerna. Min nya måltidsrytm har nu gjort att jag har tappat det gamla sockersuget.

Silikonballonger som förs in i magsäcken har använts som bantningsmetod i 20 år på andra håll i världen, men är nya i Finland.

Ballongmetoden ger bantaren en startsträcka på sex månader för att lägga om kost och motion på ett hälsosamt sätt.

Ballongmetoden används både inom den specialiserade vården inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt och på den privata vårdmarknaden.

På tre månader har Grönlund gått ner 13 kilo i vikt.

– Jag väger mig varje morgon som jag är hemma vid min egen våg och bokför siffrorna. På det sättet ser man hur bantningen går framåt. Just nu minskar jag i en hälsosam takt på ett halvt kilo i veckan och midjan har krympt med tio centimeter.

Mellanmetod

I Finland måste man ha rejäl övervikt för att få komma till en fetmaoperation. Viktmasseindexet ska ligga på 40 BMI eller minst 35 BMI om patienten också har till exempel en blodtryckssjukdom. Ballongmetoden är till för dem som väger för mycket för att det ska vara hälsosamt, men för lite för att få en operation. Det handlar alltså om ett ingripa i tid. Redan ett viktmasseindex på 27 räcker för ballongbehandling. BMI 27 betyder till exempel att en person som är 170 cm lång väger 78 kg.

Grönlund har ökat mängden vardagsmotion. Hennes mål är att gå ner i vikt för att må bättre.

– I fjol fick jag en lättare blodtrycksmedicinering samtidigt som företagsläkaren misstänkte att jag kan ha astma på grund av att kroppen är ansträngd. Går jag ner i vikt kan jag kanske få ner blodtrycket igen och slippa att lungorna piper.

Själva ingreppet med ballongen minns Grönlund inget av.

– Jag sövdes ner lätt och kirurgen förde in ballongen via matstrupen. Jag var förvarnad om att jag kanske inte kan få ballongen om man hittar ett stort bråck i magsäcken, men allt gick väl. Den första tiden fick jag ta medicin mot illamående eftersom magsäcken kan protestera mot att den innehåller något den inte kan smälta. Sedan fick jag leva på vätskor och puread mat några veckor tills det blev dags för normal kost.

Få biverkningar

Biverkningarna efter ingreppet uppges närmast vara illamående. Från Brasilien finns statistik som visar att 2,2 procent av patienterna reagerat på silikonet så att ballongen tagits ut igen.

Ballongmetoden togs i bruk av privata Eira sjukhus i Helsingfors höstas, men ingreppet kan göras också inom den specialiserade vården inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Ballongerna är fortfarande ovanliga hos oss, men ett bra mellanalternativ om operation inte är lämplig och viktnedgången är svår annars, säger Anne Juuti, avdelningsöverläkare och kirurg specialiserad på fetmaoperationer vid Mejlans kliniker i Helsingfors.

Juuti är en av dem som installerar ballongerna och hon påpekar att ingreppet är enkelt men att det kompletterande stödet är viktigt.

Sammanlagt 300 000 personer världen över har bantat med hjälp av just den ballongtyp Grönlund har och ballongerna har varit populära speciellt i Brasilien, där metoden använts i snart 19 år.

Sommaren 2016 samlades 39 erfarna brasilianska endoskopister i Sao Paulo i Brasilien för att diskutera sina erfarenheter av de sammanlagt 40 000 magballongingrepp som gjorts i landet. Experterna nådde samförstånd i tiotals frågor och var ense om metodens fördelar, men efterlyste samtidigt mer forskningsdata.

I Sverige har bland annat överviktsenheten på Sophiahemmet i Stockholm erfarenhet av patienter som fått hjälp av ballonger: där har ingreppen gjorts sedan januari 2017. Metoden introducerades också i Danmark i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning