Saara Aalto: "Nu är det bara att tuta och köra!"

Saara Aalto spexade inför pressen på den långa blå mattan under invigningsceremonin av Eurovisionen i Lissabon. Hennes klänning har Vesa Silver och Elina Lario designat. – Det är en bondageinspirerad monster-dress, säger sångerskan som fick göra intervjuer i två timmar längs den långa mattan utanför Museum of Art, Architecture and Technology i Lissabon. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

På tisdag kväll gäller det för Saara Aalto. Från den första, tuffa semifinalen av Eurovision Song Contest i Lissabon går tio bidrag vidare medan nio skall bort.

Fansen här i Lissabon börjar känna oro. Man märker tydligt hur de börjat gardera sig med bortförklaringar. På tisdag kväll är det upp till bevis för det finländska stjärnskottet att radera alla farhågor. Saara Aaltos popsnöre "Monsters" skall ta sig till final – det har hon jobbat med i ett halvt år. Saara har ändrat på numret och anlitat branschens bästa för att få till det perfekta Eurovisionsbidraget.

Också Yle har storsatsat. Det är många i den finska delegationen som är extra spända i år.

Vi träffar Saara på ett kafé alldeles intill den stora Eurovisionsbyn. Saara är sprillans glad. Det märks att hon trivs i Eurovisionsbubblan.

– Jag får energi från att stå på scenen och möta publiken. Jag har den senaste tiden varit väldigt trött, fast jag fått sova gott. Men så fort jag kommer upp på scenen eller träffar alla fans så är tröttheten som bortblåst.

– Vårt team har jobbat färdigt, nu är det bara att tuta och köra.

Om Saara inte går vidare till lördagens final, får resan ett abrupt slut.

Mikki Kunttu är en av Finlands främsta ljus- och video-designer. Han planerade bland annat all ledgrafik då Finland arrangerade Eurovision Song Contest. Då var det nytt med ledscreen, något som man inte använder alls i år. Mikki har planerat hela iscensättningen för det armeniska bidraget ”Qami” som tävlar mot Saara Aalto i kväll. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

– Ibland har jag tänkt att det är galet att man satsar så här mycket för att få stå tre minuter på scenen, men det är klart att det är så mycket mer runt omkring än de här minuterna. Det är hela processen som är viktig, hur jag utvecklas som människa och artist.

– Det skulle vara oerhört tråkigt att inte nå en finalplats. Jag är grym Eurovisionsfantast, jag vill vara med och se poängräkningen. Jag vill veta hur det känns att sitta där i greenroom och grillas, fundera att får jag de där poängen, kommer det en tolva eller inte? Det är ju nästan det roligaste av allt, ler hon klurigt.

Tuff semifinal

Saara Aalto räknar inte med att åka till final på en räkmacka. Många ser risker med hennes omarbetade nummer. Flera i pressrummet säger att alla ingredienser för att vinna finns där, men att tevetittarna kanske tycker att numret är för ambitiöst och överarbetat. SVT:s expertkommentator Edvard af Sillén sade tidigare i veckan att Finland har otur som tävlar i den tuffaste semifinalen sedan man införde systemet med deltävlingar.

Saara själv känner av pressen men verkar ändå ta det hela med ro.

David Lindström hårdbevakar Eurovisionen i Lissabon under nio dagar för SPT nyheter och Nya Åland. Foto: David Lindström/SPT Bild: David Lindstrom/SPT

– Det är klart att jag kommer att falla i gråt om jag inte når finalen, kanske inte genast, men nog då chocken släpper. Det har ändå varit en så pass krävande resa ända sedan i höstas. Jag har satsat allt på det här. Jag rensar nog mina känslor, och det är bara bra om man kan göra det. Gråt hjälper en att bli hel igen.

Saara Aalto har haft en stressig vår med stenhårt arbete. Hon har spelat in ett album och gjort promotion i flera länder i Europa. Samtidigt förbereder hon sig för att turnera med det engelska tjejbandet Steps i sommar. Jag undrar hur hon reagerade på dödsbeskedet från Avicii. Var det en väckarklocka? Saaras låt Monsters handlar nämligen om allt som spökar i huvudet då kraven blir för hårda och den elaka kritiken på sociala medier börjar tära på livsglädjen.

Netta från Israel har blivit säker på vinst. Men först skall hon ta sig till final och det finns det ingen i Lissabon som tvivlar på. Israel har fortfarande de lägsta oddsen att vinna hela tävlingen. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

Eleni Foureira går ut som sista artist i kväll med sin Fuego. Det är enligt många kvällens effektivaste nummer. SPT ställde frågan till Eleni om hon tror att hennes showstopper kan förstöra festen för Saara Aalto. – Nej, snarare tvärtom. Saara Aalto är så proffsig och det är kanske den bästa låten, sade Eleni. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

– Aviciis död berörde mig djupt. Jag har inte följt hans karriär så mycket, men samma kväll som nyheten kom, ville jag se dokumentären med honom på Netflix. Jag tänkte att, stackars pojke, varför får han ingen hjälp. Jag kunde tydligt se hur dåligt han mådde.

– Själv var jag dödstrött just då, så det är klart jag kunde relatera och reflektera över hans situation. Jag minns att jag tänkte hur galen den här branschen är. Det var jobbigt att se. Jag grät rätt mycket, säger Saara.

– Som tur är har jag Meri (Aaltos flickvän och manager red.anm.) som en verklig stöttepelare och ett härligt team som säger att "nu Saara måste du stanna upp ett tag. Det går faktiskt att inhibera om man inte pallar för allt". Jag gör ändå det här för att jag njuter av det. För Avicii hade det gått så långt att han tappade lusten totalt och gjorde allt bara för pengar. Han klarade inte att säga ifrån, säger Saara.

Tjeckiens klämkäcka och moderna popsnöre tros också den vara en finalkandidat. Mikolas Josef skadade ryggen på repetitionen och fördes till sjukhus. Han fick ändra på den avancerade koreografin för att inte knäcka ryggen. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

Vem vet om vi gifter oss?

På sitt nya hyllade album sjunger Aalto låten Don't Deny Your Love (förneka inte din kärlek). Det handlar om att våga gå in i ett kärleksförhållande. Innan Meri Sopanen kom in i Saaras liv hade hon inte levt ihop med en kvinna. Nu visar de öppet sin kärlek för varandra. Det har resulterat i att sångerskan fått många erbjudanden att delta i olika Pride-festivaler. Hon avslöjar något som kanske ännu är hemligt:

– Jag har fått inbjudan även till Europride i Stockholm, men nu minns jag inte om det kolliderade med något annat i min kalender, säger hon.

Alla experter tror att Bulgariens ihopsatta supergrupp Equinox går till final med sin låt Bones. I fjol kom Bulgarien tvåa och i år ligger de sjua i rankningen. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

– Jag är glad att folk vill se mig som en slags ambassadör för alla hbtq-personer, men jag ser mig inte som en förebild. Jag försöker bara leva ett helt vanligt och naturligt förhållande med min Meri. Det är en fantastisk lycka att kunna leva och vara bara sig själv.

Netta från Israel har blivit säker på vinst. Men först skall hon ta sig till final och det finns det ingen i Lissabon som tvivlar på. Israel har fortfarande de lägsta oddsen att vinna hela tävlingen. Foto: David Lindström/SPT Bild: SPT/David Lindström

Efter att Krista Siegfrids gjorde sin resa med Marry Me i Eurovisionen var den vanligaste frågan om hon skulle gifta sig, Saara får samma fråga. Hon ler hemlighetsfullt och tittar på Meri som står och lyssnar på intervjun.

– Vem vet. Kanske om jag vinner på lördag att vi går och gifter oss? Lissabon skulle vara en fin stad att gifta sig i, men helt ärligt, vi får vänta och se.

Foto: David Lindström/SPT Bild: David Lindstrom/SPT

Foto: David Lindström/SPT Bild: David Lindstrom/SPT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning