Saara Aalto har slipat sin show och hör till förhandsfavoriterna

Bild: Markku Ulander

Eurovisionsfebern stiger i Lissabon och Saara Aaltos späckade program blir allt intensivare. Det märks att vår finska representant hör till förhandsfavoriterna även om konkurrensen i år anses vara stenhård jämfört med de senaste årens tävlingar.

Under fredagseftermiddagen och kvällen gav Saara Aalto intervjuer på löpande band. På ett kafé nära Eurovision Village får journalisterna några minuter var. Det är många som vill intervjua henne.

– Jag har tappat räkningen, men det är massor, skrattar presschef Heli Vartiainen och ser uppenbart nöjd ut. Det är inte alla år som pressen surrar kring de finska artisterna.

I bakgrunden står sambon Meri Sopanen och betraktar uppståndelsen. Hon håller koll och är Aaltos allt i allo och nära stöd under det tuffa schemat.

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Tufft startfält

Samtidigt som Aalto ger en intervju till den svenska gay-tidningen QX ger Edvard af Sillén sin syn på startfältet. Sillén är kommentator för SVT även i år och en av de mest insatta eurovisionsfantasterna.

– Finland har ju lite otur i år. Aldrig sedan man startade med semifinaler har det funnits ett tuffare startfält än i semifinal ett, säger han med tryck i rösten.

Sillén har dock ännu inte sett Aaltos nya show så han vill inte uttala sig om hennes chanser, men medger att det kan bli mycket tufft. Enligt Sillén är det betydligt enklare att ta sig till final från den andra semifinalen som Sverige deltar i. Och eftersom Sverige inte sjunger i samma semi som Finland får de heller inte rösta på oss.

Efter intervjuerna rusar Aalto vidare till Eurovision Village som byggts upp med en jätte utescen mitt på Palatstorget, Terreiro do Paço.

Eurovisionsbyn ska invigas och först ut på scenen under fredagskvällen var samtliga nordiska artister. Hit kan allmänheten komma och njuta av eurovisionsyran.

Sjukt bra minne

Saara Aalto överraskar publiken med att sjunga sin Monsters på 34 språk i en lugnare pianoversion av låten. På Youtube finns det ett redan ett klipp från hennes liveframträdande.

Helt otroligt att hon kan memorerar alla språk och ändå sjunga så klockrent, säger ett entusiastiskt eurovisionsfan.

– Jag tänkte att jag ville sjunga på alla deltagarländers nationella språk. Jag har bara ett så sjukt bra minne att det var inga problem, säger Aalto.

Idén fick hon redan i april och laddade då upp en video där hon sitter vid pianot och sjunger en mening i taget på de olika språken. Den videon har redan fått över 800 000 tittare.

Aalto kan alla knep för att få den uppmärksamhet som behövs för att märkas bland de 42 deltagarländerna.

Norge nu trea

I torsdags filade Aalto ytterligare på sitt nummer. Hon har plockat ingredienser från alla tre bidrag som hon tävlade med i Finlands uttagning. Och nu blir oddsen allt bättre igen. Just nu ligger Aalto på plats nummet 12. I täten är Israel, Estland och Norge.

Numret är mycket krävande. Artisten snurrar runt ett helt varv, springer i trappor och faller handlöst baklänges ned för den specialbyggda showmodulen. Risken att något kan gå snett är uppenbar.

– Det är mycket som ska klaffa samtidigt som jag måste koncentrera mig på sången också, säger artisten och verkar trots pressen inte ett dugg orolig.

På kvällen syns Saara Aalto tillsammans med de andra nordiska artisterna under en fest på en takterrass mitt i Lissabon. Där fortsätter artisten att ge intervjuer till bland annat Aftonbladets Tobbe Ek.

Jag måste ju haffa henne. Hon är så cool, säger Ek.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning