Saara Aalto chillade på ambassaden och väckte jubel på en fullsatt klubb

Under strålande sol hade Saara Aalto en gemensam pressträff med Irlands representant, Ryan O'Shaughnessy. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Saara Aaltos hektiska dagar i Lissabon intensifieras. På tisdag ska sångerskan vara klar för semifinal, men det är mycket hon ska hinna med innan det. Kampen om rösterna är stenhård.

Under lördagen hade Aalto inga repetitioner, men mycket stod på programmet också för en mellandag i repetitionsschemat.

Under strålande sol hade Aalto en gemensam pressträff med Irlands representant, Ryan O'Shaughnessy. De har träffats tidigare under våren i London och fattade då tycke för varandra. Som en glad överraskning fanns Aaltos tidigare X Factor-tävlingskompis Janet Grogan med. Hon är körsångerska för det irländska bidraget.

Kort därefter åkte hela den finska delegationen med en specialchartrad eurovisionsbuss till en mottagning på Finlands ambassads residens.

Ambassadör Tarja Laitiainen hälsade alla gäster välkomna och passade på att hylla den finska sångerskan.

– Jag har hunnit lyssna in mig på Saaras bidrag och besökte även Eurovision Village för att höra henne live. Jag är verkligen stolt över henne. Hon är en ypperlig ambassadör för vårt land, ler Laitinen.

På tisdag ska Saara Aalto vara klar för semifinal. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Tarja Laitinen har jobbat som Finlands ambassadör i Portugal i drygt ett och ett halvt år nu.

– Den finska turismen växer till Portugal. Det är så roligt att också Finnair börjar flyga direkt till Lissabon. Jag hoppas att det innebär att också portugiserna upptäcker Finland, säger Laitiainen.

Aalto fick även här beta av en del intervjuer för den finska pressen som nu har börjat anlända till Lissabon. Men nu fanns det också tid att umgås med sambon Meri Sopanen. Paret njöt av solen och verkade ta det hela ganska lugnt.

– I dag har vi mest chillat och haft det bara skönt, säger Aalto.

Saara Aalto och flickvännen Meri Sopanen hann med att njuta av solen på Finlands ambassad i Lissabon. Bild: SPT/David Lindström

Gäst på israelisk fest

Vid sjutiden är mottagningen slut. Aalto åker snabbt tillbaka till hotellet för att byta klädsel. Hon är specialinbjuden gäst på den årliga stora israeliska eurovisionsfesten.

Kön utanför klubblokalen ringlar sig till etthundra meter. Många vill komma in för att få se Saara Aalto, men förstås även för att se årets mest segertippade sångerska. Det är Netta från Israel som redan blivit ett fenomen på internet. Nettas bidrag Toy har fått över 18 miljoner visningar redan.

– Vi har köat över två timmar, men det var verkligen värt det. Saara är grym. Vilken röst hon har. Jag tror det kommer att gå riktigt bara för Finland i år, säger ett eurovisionsfan som klätt sig i glittrig schlagerkostym.

Vid midnatt äntrar äntligen Aalto scenen. Hon river av låten Queens, men när sångerskan börjar sjunga Monsters, visste jublet inga gränser.

Arrangörerna från Israel håller huvudet högt under kvällen. Många verkar ha tagit ut segern i förskott. Inför publiken får Netta frågan om hon minns vad konferencieren sade till henne redan då hon deltog i israels X-factor.

– Att jag kommer att vinna hela eurovisionen utbrister sångerskan som om det redan hade hänt.

Finlands ambassadör i Portugal, Tarja Laitiainen och Saara Aalto på ambassadörens residens i Lissabon. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning