Saab vill starta produktion i Finland – dementerar koppling till jaktplansaffär

Skål! Aalto-universitetets rektor Tuula Teeri skålar med Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe som hälsade på i Otnäs för att fira starten på ett tioårigt forskningssamarbete mellan Saab och Aalto-universitetet. Bild: Niklas Tallqvist

Saab skjuter till med miljontals euro i forskningsbidrag till Aalto-universitetet och lovar starta upp produktion eller mjukvaruutveckling i Finland inom de närmaste åren. Man kunde misstänka att det är en charmoffensiv för att Finland ska välja Saabs jaktplan, men det dementerar bolagsledningen bestämt.

Veckoslutet startar festligt då en jättedelegation höjdare från Saab med styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe i spetsen besöker Aalto-universitetet för att signera ett tioårigt samarbetsavtal värt 20 miljoner euro. Avsikten är att jättesatsningen ska resultera i 20 doktorer och nya forskningsrön om till exempel mikrovågsteknologi och framtidens sensorer.

Familjen Wallenberg är via sitt investmentbolag Investor största ägare i Saab och Marcus Wallenberg sparar inte på lovorden under artighetsvisiten.

– Anledningen till att vi gör det här är att vi vet att det finns en specifik kompetens på Aalto-universitetet. Vi är här för att skapa långsiktig forskning som resulterar i morgondagens produkter, både civila och militära, säger Wallenberg.

En annan belåten person på plats vid lanseringen är bergsrådet Stig Gustavson som titulerar sig "gudfar" i sammanhanget. Det beror på att han personligen känner familjen Wallenberg väl och fick upp ögonen för att Saab hade ett behov av forskning på mikrovågsområdet där Aalto ligger i framkanten.

Saabs vd Håkan Buskhe, ser många praktiska tillämpningsområden för den forskning som nu inleds.

– Det kan handla om utveckling av mjukvara för mikrovågsanvändning, nya radarsystem, teknologi för elektronisk krigföring, eller sonarer, det vill säga teknik som används för att uppräcka farkoster, eller u-båtar säger Buskhe.

Nästa steg blir att Saab tillsammans med Aalto-universitetet ska definiera de forskningsområden som man tänker satsa på. Saab finansierar inte forskning bara för vetenskapens skull utan har som mål att starta upp affärsverksamhet i Finland, antingen i egen regi eller tillsammans med andra företag.

– I slutändan är vi här för att skapa produkter, tjänster eller system och vi tänker bygga upp en bra affärsverksamhet i Finland både på den civila och på den militära sidan.

Hur mycket handlar det här om att ni försöker charma oss i Finland för att Finland ska köpa sina kommande jaktplan av er?

– Jag vet att ni tror att det är så. Men det ligger inte till på det viset. Dessutom har ni ett så duktigt flygvapen som kan avgöra vad Finland behöver, säger Buskhe och tillägger att det samarbete man nu startar med Aalto-universitetet kan resultera i att det byggs komponenter i Finland som kan öka den militära kapaciteten, oavsett vilken plantyp Finland i slutändan fastnar för.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning