Saab fick jätteorder av finska marinen – avancerad torped mot ubåtar ingår i beställningen

Bild: Vesa Moilanen

Försvarsföretaget Saab har valts som en av huvudleverantörerna till den finska marinens halvtidsmodifieringsprogram Squadron 2000. Patria har huvudansvaret för programmet som går ut på att reparera och uppgradera Finlands fyra robotfartyg i Haminaklassen.

Saab ska leverera ett stridsledningssystem, ett eldledningssystem och vapenstationer till robotbåtarna i Haminaklassen som även förses med Saabs integrerade kommunikationssystem. Prislappen på beställningen ligger på 100 miljoner euro.

Saab kommer dessutom inom ramen för modifieringsprogrammet att leverera sin nya lätta torped till den finska marinen. Torpeden som också den svenska marinen nyligen beställde, beskrivs som ett avancerat ubåtsjaktvapen för krävande och kustnära vatten.

– Torpeden kan användas mot både ubåtar och ytfartyg och fungerar lika bra i öppet hav som i kustnära vatten med en komplicerad skärgårdsmiljö med öar, djuprännor, grundklackar, kallt, varmt och bräckt vatten, uppger Saab.

Målet med den grundliga renoveringen är att förlänga fartygens livscykel till år 2035 och ge dem en längre operationstid ute till sjöss. Dessutom vill marinen att fartygen ska bli bättre på att bekämpa ubåtar och skydda sig själva.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning