Så vet du att du är för trött för att köra

Trötthet och körning hör inte ihop. Bild: Mostphotos

Trötthet syns i olycksstatistiken, speciellt under sommaren. Därför påminner Trafikskyddet sommarförare om att tillräcklig nattsömn är en trafiksäkerhetsgärning.

Trötthet stör uppmärksamheten och kan leda till olyckor, även om man inte skulle somna vid ratten. Enligt en enkät som Trafikskyddet har låtit göra hade 13 procent av förarna som svarade hamnat i farliga situationer under det senaste året på grund av trötthet.

Tuula Taskinen, kontaktchef på Trafikskyddet, säger att trötthet ofta ligger bakom både olyckor och farliga situationer.

– Alkohol är ofta en del av sommarfirandet och alkoholkonsumtionen ökar hos många under sommaren. Smådrickande och att vara vaken länge är en stor risk på landsvägen, tillägger Taskinen i ett pressmeddelande.

Det bästa sättet att förebygga trötthet och insomning vid ratten är att vila tillräckligt innan man ska köra. Det är även bra att ta hänsyn till pauser när man planerar sommarens bilresor.

Enligt Taskinen är det viktigt att lära sig känna igen tecken på när man själv börjar bli trött.

När man blir trött börjar man blinka långsammare, och då är ögonlocken slutna under en längre tid. Det kan leda till flera sekunders mikrosömn.

Tillräckligt med sömn är väldigt viktigt – sov minst sex timmar innan du kör.

Kör inte om du är sjuk eller i dålig form.

Undvik att köra under småtimmarna – risken att somna vid ratten är störst då.

Fundera ut på förhand var och när du ska pausa. Ta regelbundna pauser.

Källa: Trafikskyddet

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning