Så var det att sova mellan kyldiskarna – snabbköpet öppnade dörrarna för sovande nattgäster

En kund som klagade på hettan fick köpmannen i Norra Haga i Helsingfors att tänka om sitt servicekoncept.

Natten mellan lördag och söndag bjöd K-supermarket i Norra Haga in sina kunder att sova över på butiksgolvet i kyldiskarnas svalka. Köpmannen Marika Lindfors säger att det var den långvariga hettan som fick butiken att öppna dörrarna för nattgäster.

– Ganska många har klagat på att det är hett och då började vi fundera: varför skulle vi inte kunna ordna något sådant här? Det började egentligen från en kunds kommentar.

På lördagskvällen var Lindfors förväntansfull inför det nattliga jippot.

– Tydligen har ingen annan gjort det här förut, vi förväntar oss en exceptionell och kul natt. Få se hur många som kommer att sova och hur många som babblar med sina grannar hela natten igenom, säger Lindfors i början av lördagskvällen.

Maya Virta, Michel Marin och Marja Marin gillade att sova på matbutikens golv. Bild: HBL

När HBL besöker matbutiken efter halv nio på söndagsmorgonen har de flesta nattgäster redan gått hem. Marjo Marin, Michel Marin och Maya Virta från Lassas har precis packat ihop sina saker och är på väg ut.

– Det var jätteroligt, men lite för kallt här bredvid kyldiskarna. Först var jag också lite rädd för att jag skulle gå i sömnen eller vakna på natten och undra var jag är, säger Maya Virta.

Michel Marin är inte av samma åsikt.

– Visst var det ganska kallt, men nog fick man lite bättre sovet här än hemma.

Till deras tur ordnade matbutiken en utlottning där alla tre vann var sin sovsäck.

– Det var bra eftersom vi inte hade tagit tillräckligt med varmt med oss, säger Marja Marin.

Hon säger att det var välkommet att butiken öppnade sina dörrar för dem som ville sova över.

– Hemma har vi gått av och an i nedre och övre våningen för att hitta det svalaste stället att sova på. Det hjälper ju inte heller med korsdrag då det är lika hett ute, säger Marja Marin.

"Skrev historia"

Köpmannen Marika Lindfors säger att responsen av nattgästerna varit uteslutande positiv. Det har varit en spännande och annorlunda natt med annorlunda ljud än hemma.

– Något slags historia har vi väl också skrivit. Många internationella medier, till exempel Euronews, Daily Mail och Fox News, har noterat vårt tilltag, säger Lindfors.

Hon vet ännu inte om hon kommer att arrangera ett likadant jippo någon gång i framtiden.

– Nästa gång skulle vi åtminstone vara bättre förberedda än nu. Det är ganska många tillstånd som man måste få i skick för att ordna sådant här.

– Men jag ska åtminstone sova lite innan jag tänker mera på det, säger Lindfors som med sina kolleger vakat hela natten och hållit ett öga på de sovande gästerna.

Butiken har frågat eller bett om tillstånd av både polisen, livsmedelsverket och räddningsverket.

– Egentligen är det ju inte alls exceptionellt att vi har människor här i butiken, det har vi ju varje dag. Ju fler människor, desto bättre, säger Lindfors.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03