Så undviker du en farlig midsommar

Sunt förnuft, trafikvett och respekt för väder och vind – med det kommer du långt under midsommaren. Bild: Mostphotos

Midsommarhelgen närmar sig och då gäller det att vara försiktig. Här kommer några tips för att inte råka illa ut.

Inför midsommaren går polisen i sedvanlig ordning ut med varningar inför helgen. Östra Nylands polisinrättning skriver i sin "veckans kolumn" om hur du kan klara dig helskinnad ur firandet. Eftersom många lämnar staden för landsbygden under helgen handlar tipsen till stor del om trafikvett.

"Polisens första råd till midsommarbilister är: om det inte snöar är det skäl att byta till sommardäck. Många verkar fortfarande köra med dubbdäck."

Trafikverket, Trafi, polisen, Trafikskyddet och Meteorologiska institutet ger också tips inför midsommaren i form av ett gemensamt pressmeddelande. Enligt det åker de flesta i väg till sitt midsommarfirande på torsdagen mellan klockan 13 och 20 och på fredag förmiddag.

Då trafiken är som livligast kommer trafiken ut från huvudstadsregionen, på till exempel riksväg 4/Lahtisleden, att mer än fördubblas jämfört med ett vanligt sommarveckoslut.

Köerna till färjorna i Åbolands skärgård förväntas bli långa och köer kan det också bli i närheten av populära midsommarevenemang.

Ta god tid på dig

Just nu pågår det ovanligt många vägarbeten omkring i Finland, och de kan bidra till att trafiken blir extra långsam. Du kan kolla upp vägarbeten via Trafikverkets tjänst Trafikläget för att undvika överraskningar.

Håll hastigheten och håll ett tillräckligt säkerhetsavstånd, råder polisen, undvik också snabba accelerationer och inbromsningar. På så sätt uppstår ingen så kallad dragspelseffekt i trafikköerna. Redan en liten trafikolycka kan leda till flera timmars stockning på en motorväg. Ta också god tid på dig. Polisen i Östra Nyland påminner om att ha is i magen under helgen.

"Undvik en alltför strikt tidsplan på midsommarresan. Det är bättre att komma fram en timme senare än att inte komma fram alls."

Hem från festen bär det av på söndagen, det är åtminstone på söndag eftermiddag och kväll som polisen förväntar sig att trafiken blir som livligast.

Ha flytväst

Det säger sig självt, men sätt dig inte vid ratten om du har druckit. Och om du är darrig dagen efter och osäker på om du kan köra så låt bli, hälsar Trafikskyddet.

Om du ska ut på sjön gäller samma regler som på land: kör inte båt om du har druckit. Använd flytväst och se till att alla i båten gör det.

– Att inte bära flytväst är att leka med döden. Vid en olycka kan man vara tvungen att betala ett mycket högt pris, säger enhetschef Ville Räisänen vid Trafi i pressmeddelandet.

Kolla varningar

Enligt tisdagens väderprognos kommer det sannolikt att regna i södra Finland under midsommaraftonen, medan vädret är klarare i mellersta och norra Finland.

På midsommardagen drar regnområdet norrut och prognosen ser betydligt soligare ut för södra Finlands del. För att inte låta vädret överraska festen, speciellt om du ska ut på sjön, lönar det sig att kolla upp den lokala väderprognosen och varningarna här.

Om du dricker – var försiktig

Midsommar- och julhelgen är konsumtionstoppar då det gäller alkoholförbrukningen. Under midsommarveckan besöker cirka 1,4 miljoner kunder alkoholbutiken och då ökar Alkos försäljning med cirka 60 procent jämfört med en normal sommarvecka.

För dig som tycker om att ta dig en skvätt, det här gäller också dig som dricker med båda händerna, påminner Institutet för hälsa och välfärd (THL) om att små missöden där man kan skada sig sker också då man dricker bara lite alkohol. Av alla som drunknar eller förolyckas i bränder är hälften påverkade. Risken att bli invalidiserad är 60 gånger större då man faller och är kraftigt berusad i jämförelse då man faller nykter.

Enligt THL dog cirka 800 finländare 2014 i olika olyckor då de var påverkade, om man räknar ihop både de som dog i olyckshändelser och de som dog av förgiftning.

Under sommaren får många brännskador av grillar, brasor och lättantändliga vätskor. Farliga och svåra saker ska du därför helst göra på förhand då du ännu är nykter, du ska helst inte behöva hugga ved och liknande mitt i natten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning