Så undviker du eldsvåda på campingplatsen –viktigt att hålla avståndet

Det är viktigt att tänka på brandsäkerheten på campingplatsen. Bild: Pixabay

Man får inte förvara till exempel kylskåp eller bränsle i husbilens förtält. Även fyra meters säkerhetsavstånd är viktigt på campingen.

Även om campingplatserna ansvarar för områdets säkerhet har även kunderna ett ansvar att följa anvisningarna. Det konstaterar husbils- och husvagnsföreningen SF-Caravan och Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK).

Husbilarnas och husvagnarnas förtält är en särskilt stor brandrisk. De är tillverkade av lättantändligt material och det är svårt att ta sig ut via dem vid en brand. Därför får inte apparater som kylskåp, ugnar, mikrovågsugnar eller bränsledrivna maskiner förvaras i förtältet. Där får man inte heller förvara bränsle eller andra lättantändliga ämnen.

"Förtältet är ett slutet utrymme och ur brandrisksynvinkel betraktas det som ett inomhusutrymme. Därför får man inte använda gas- eller bränsledrivna apparater, såsom gasgrillar och värmare, i förtältet om de inte är godkända för inomhusbruk", säger Ilpo Leino, äldre sakkunnig vid SPEK.

Förtält utan väggar eller inhägnad utgör däremot en mindre brandrisk. I dem kan en gasgrill, enligt SPEK, användas med försiktighet.

Fyra meter åt alla håll

Det är också viktigt att hålla säkerhetsavstånd på campingen för att förhindra att bränder sprider sig.

"Säkerhetsavståndet måste vara minst fyra meter åt alla håll, till exempel från intilliggande husbil, tält eller förtält, eller från en inhägnad eller ett separat tält vid en intilliggande husbil", säger Ilpo Leino.

Säkerhetsavståndet mellan tält för boende är också fyra meter, men 1–2 personers tält som ingår i samma sällskap får ställas närmare varandra.

Timo Piilonen, verksamhetsledare vid SF-Caravan, konstaterar att campingplatser är små semesterbyar med invånare, tjänster och personal.

"Säkerheten för dem som bor och arbetar där är noggrant planerad. Campingplatsens användare får säkerhetsanvisningar som det är viktigt att sätta sig in i. Säkerheten inom campingturismen uppstår genom ett lyckat samarbete", säger Piilonen.

De två organisationernas säkerhetsguide för campingplatser, "Leirintäalueen turvallisuusopas", (på finska) finns på nätet.

Läs campingplatsens säkerhetsanvisningar och följ dem.

Förvara inte brandbelastande material i husbilens förtält, såsom stora apparater eller lättantändliga ämnen.

Lär dig använda handbrandsläckare.

Lär dig hur du ger livräddande första hjälpen.

Följ med väderleksprognosen och var beredd att skydda människor och egendom vid annalkande storm eller oväder.

Källa: SPEK och SF-Caravan

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning