Så tycker partierna i 25 viktiga frågor

Bild: Mikael Bobacka

Vilka partier vill återinföra studentsvenskan och vilka vill slopa arvsskatten? HBL:s valkompass hjälper dig som ännu inte bestämt vem du ska rösta på i riksdagsvalet på söndag.

På söndag klockan 9–20 hålls riksdagsval i Finland. Vi har sammanställt partiernas svar på alla frågor i HBL:s valkompass för att hjälpa dig att jämföra partierna.

Klicka här för att se partiernas svar på 25 frågor.

När vi gjorde Valkompassen fick vi in många förslag från våra läsare, och de har använts som utgångspunkt när HBL:s redaktion formulerade frågorna. Svaren har skrivits av partisekreterarna för de respektive partierna.

Vi har också en snabbguide för dig som vill veta det viktigaste de olika partierna står för. Klicka här för att läsa en kort beskrivning av de nio partierna i Valkompassen.

Genom att göra HBL:s valkompass kan du se hur dina egna åsikter stämmer överens med partiernas. Klicka här för att göra Valkompassen och hitta rätt parti för dig.

Vill du veta mer hittar du alla HBL:s valrelaterade artiklar bakom den här länken.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning