Så talade prästen vid Matti Nykänens kista

Den högsta backen i Laajavuori backhoppningscenter var en viktig plats för Matti Nykänen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Läs prästen Paulus Pikkarainens minnesord vid Matti Nykänens jordfästning på svenska.

"Under sin idrottskarriär klättrade Matti upp för trapporna till hoppbacken i Laajavuori otaliga gånger. Gång på gång satte han sig på den bekanta bommen och åkte i väg. Nere på landningsbacken tog han av sig skidorna – bara för att återigen styra stegen mot samma trappor. Träning, mod och talang gjorde Matti Nykänen till Finlands mest framgångsrika backhjälte genom tiderna – en OS-vinnare och världsmästare.

Matti Nykänen upplevde att han i hoppbacken fann något som han hade svårt att finna på andra platser. I hoppbacken fann han frid. Under åren drev rastlösheten honom att överträffa sig själv som idrottare, men också att fatta felaktiga beslut.

Den 4 februari kom med ett överraskande och upprörande besked. Matti Nykänen var borta, vid bara 55 års ålder. I dag följer vi honom på hans sista resa.

I följet deltar alla de människor som kommit att följa begravningskortegen i Jyväskylä. Folket som samlats vid rutten tackar med sin närvaro Matti Nykänen för hans historiska idrottsprestationer.

Kortegens mål är Mattis bekanta backe i Laajavuori. Ett ställe där han hade bra att vara. När kortegen stannar i Lajaavuori ber vi för att Matti återigen har funnit ro.

Vi ber för att han ska få vila i samma känsla som han kände i hoppbacken.

Vi hedrar i dag en betydelsefull personlighet inom den finländska idrotten. Men framom det följer vi en make, en far, en son, en bror och en vän. I Mattis 55 år långa liv ryms otaliga minnen som ni närmaste delade med honom.

Även om i dag är en tid för avsked förblir era gemensamma stunder av glädje och sorg med Matti kvar hos er. Kära och varma minnen behöver man aldrig släppa."