Så talade prästen vid Matti Nykänens kista

Den högsta backen i Laajavuori backhoppningscenter var en viktig plats för Matti Nykänen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Läs prästen Paulus Pikkarainens minnesord vid Matti Nykänens jordfästning på svenska.

"Under sin idrottskarriär klättrade Matti upp för trapporna till hoppbacken i Laajavuori otaliga gånger. Gång på gång satte han sig på den bekanta bommen och åkte i väg. Nere på landningsbacken tog han av sig skidorna – bara för att återigen styra stegen mot samma trappor. Träning, mod och talang gjorde Matti Nykänen till Finlands mest framgångsrika backhjälte genom tiderna – en OS-vinnare och världsmästare.

Matti Nykänen upplevde att han i hoppbacken fann något som han hade svårt att finna på andra platser. I hoppbacken fann han frid. Under åren drev rastlösheten honom att överträffa sig själv som idrottare, men också att fatta felaktiga beslut.

Den 4 februari kom med ett överraskande och upprörande besked. Matti Nykänen var borta, vid bara 55 års ålder. I dag följer vi honom på hans sista resa.

I följet deltar alla de människor som kommit att följa begravningskortegen i Jyväskylä. Folket som samlats vid rutten tackar med sin närvaro Matti Nykänen för hans historiska idrottsprestationer.

Kortegens mål är Mattis bekanta backe i Laajavuori. Ett ställe där han hade bra att vara. När kortegen stannar i Lajaavuori ber vi för att Matti återigen har funnit ro.

Vi ber för att han ska få vila i samma känsla som han kände i hoppbacken.

Vi hedrar i dag en betydelsefull personlighet inom den finländska idrotten. Men framom det följer vi en make, en far, en son, en bror och en vän. I Mattis 55 år långa liv ryms otaliga minnen som ni närmaste delade med honom.

Även om i dag är en tid för avsked förblir era gemensamma stunder av glädje och sorg med Matti kvar hos er. Kära och varma minnen behöver man aldrig släppa."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning