Så spärras Helsingfors av under toppmötet

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Toppmötet i Helsingfors medför omfattande specialarrangemang i trafiken, särskilt vid Presidentens slott och på Mannerheimvägen.

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin innebär att det kan bli knepigt att ta sig runt i Helsingfors centrum på måndag. Trafiken stängs av helt vid Salutorget, Esplanaderna och Södra kajen.

Polisen rekommenderar att man undviker att köra bil i centrum.

– Gästernas tidtabeller kan ändras med väldigt kort varsel. Det påverkar trafiken och kan orsaka långa och överraskande avbrott i trafiken på olika håll i Helsingfors och Vanda, säger polischef Heikki Kopperoinen på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Under toppmötet kommer flera konvojer att röra sig kring huvudstadsregionen. Då konvojerna kör på en viss rutt tillåts ingen annan trafik på rutten.

Enligt polisen kommer Norra och Södra Esplanaden och en del andra gator i centrum att stängas av redan på söndag.

Spårvagnstrafiken delvis avstängd

Också kollektivtrafiken påverkas. Spårvagnstrafiken är avstängd under vissa perioder, och kan till och med avbrytas helt och hållet. Flera bussar åker på undantagsrutter, och busstrafiken kan drabbas av omfattande störningar. Metro- och närtågstrafiken löper huvudsakligen normalt.

Kring tio stadscykelställningar i centrum tas ur bruk under söndagen och måndagen. Helsingforsregionens trafiks reseplanerare kommer inte nödvändigtvis att ha uppdaterad information om förändringar i kollektivtrafiken.

Anslutningsbussar kommer att gå hela måndagen mellan Västra Hamnen och Gräsvikens metrostation och mellan Järnvägstorget och Skatudden. Färjetrafiken mellan Sveaborg och Salutorget avbryts under måndagen, men en färjeanslutning kommer att upprätthållas mellan Skatuddens och Sveaborgs servicebryggor under hela dagen.

Kryssningsfartygen kommer att avgå som planerat, men resenärer rekommenderas att reservera mycket tid för att ta sig fram, och vara beredda på att trafikarrangemang och färdrutter till terminalerna kommer att ändras.

Stäng fönstren

För dem som har en bil parkerad i centrum lönar det sig att se till att den står parkerad på rätt ställe. Parkeringsarrangemang kommer att ändras enligt behov. Om din bil har blivit flyttad upplyser stadens telefonrådgivning om vart den har flyttats.

De som bor i centrum bör hålla sina fönster stängda och undvika att stå ute på balkonger då konvojerna rör sig i närheten. Att vistas på balkongen då en konvoj åker förbi kan uppfattas som misstänksam verksamhet, och i värsta fall leda till en polisiär operation.

Om man är intresserad av att se konvojerna rekommenderas det att man beger sig till Esplanadparken. Riksdagshusets trappor kan också bli en lämplig utkiksplats om konvojerna färdas längs Mannerheimvägen.

Fakta

Specialarrangemang i trafiken

Mellan klockan 11.30 och klockan 20 på måndag gäller följande specialarrangemang:

En del av tiden kommer Mannerheimvägen att stängas helt och delar av gatan kommer att vara avstängda under vissa perioder.

Södra och Norra Esplanaden kommer att vara helt avstängd.

Alexandersgatan är avstängd mellan Unionsgatan och Sjötullsgatan.

Från Norra kajen kommer man till centrum via Elisabethsgatan. Till och från Skatudden kommer man bara norra vägen, via Sjötullstorget och Kanalgatan. Till Ulrikasborg, Brunnsparken och Olympiaterminalen kommer man bara den västra vägen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00