Så slår EM-flytten mot fotbollsvärlden

Cristiano Ronaldos framtid i landslaget är osäker. Bild: Philippe Desmazes/Lehtikuva

Coronautbrottet innebär att herrarnas fotbolls-EM skjuts upp i ett år, till 2021.Men det betyder också mycket annat.De här följderna kan flytten få för fotbollsvärlden.

Damernas EM flyttas

EM i England skulle ha spelats sommaren 2021, men i och med flytten av herrarnas mästerskap får damerna också flytta på sig. När och hur dam-EM ska spelas är inte bestämt – en arbetsgrupp ska titta på det – men sommaren 2022 är en möjlighet. Då är inte heller herr-VM i Qatar i vägen, eftersom det spelas i november–december samma år.

EM-kvalet för damerna påverkas också. Finlands följande matcher mot Portugal hemma i Vasa och Cypern borta i april kommer att skjutas upp.

U21-EM och Nations League påverkas

U21-herrarnas Europamästerskap i Ungern och Slovenien skulle också ha avgjorts nästa sommar. Det flyttas fram. Detsamma lär gälla Nations League-slutspelet som är planerat till början av juni 2021 (förutsatt att gruppspelet kan hållas som tänkt i höst).

Klubbturneringarna

Även VM för klubblag är schemalagt till sommaren 2021, men Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino sade på tisdagen att man bör flytta fram det. Det kan komma att hållas senare under 2021, men även skjutas upp både ett eller två år.

Ligorna spelas klart i sommar

I stort sett alla europeiska ligor, inklusive Serie A, La Liga och Premier League, är pausade. EM-flytten innebär att de förhoppningsvis kan spelas klart senast den 30 juni. Men det bygger på att smittspridningen är under kontroll i vår. Annars kan exempelvis kvalet till nästa års Champions League och Europa League flyttas fram.

Flyttade och inställda landskamper

Finlands landskamper mot Polen och Frankrike i slutet av mars är inställda.

Spelarnas framtid

En del storspelare har pratat om EM 2020 som ändstation i landslaget. Internationella storstjärnor som Cristiano Ronaldo, Luka Modric och Sergio Ramos börjar nog se slutet på sina landslagskarriärer och kan påverkas av flytten.

Finska landslagsstjärnan Linda Sällström har meddelat att hon fortsätter om Finland tar sig till EM-slutspelet 2022.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning