Fyra pojkar ute ur grottan – så går det till när fotbollslaget ska räddas

Tidigare uppgavs att sex pojkar ska ha evakuerats ur grottan Tham Luang, men den siffran har nu korrigerats till fyra. Räddningsinsatsen fortsätter och beräknas ta länge. HBL berättar hur den går till.

Thailändska myndigheter har utformat en plan för hur fotbollsjuniorerna ska hämtas ur grottsystemet Tham Luang. Räddningsoperationen inleddes i morse. De hämtas ut i små grupper med syremasker som täcker hela ansiktet. Utanför väntar helikoptrar och läkare.

I nuläget har fyra pojkar letts ut ur grottan och de undersöks av medicinsk personal. Räddningsarbetet ska återupptas i natt finsk tid, eftersom dykarna behöver minst tio timmar för att förbereda sig för nästa insats, skriver Ilta-Sanomat som är på plats utanför grottan.

Enligt lokala medier fördes de räddade pojkarna med ambulans till en helikopter, och sedan flögs de till regionsjukhuset Chiangrai Prachanukroh i Chiang Rai.

Nyhetsbyråerna AFP och Reuters har tidigare uppgett, med hänvisning till thailändska myndighetskällor, att totalt sex pojkar har räddats. Vid en presskonferens bekräftades dock bara fyra.

Så ser räddningsplanen ut

En bild av planen publicerades av BBC. De tretton personerna – tolv pojkar mellan 11 och 16 år gamla, och en tränare, ska hämtas undan för undan i små grupper, i en ordningsföljd som bestäms av läkare på plats.

De får syretank och en mask som täcker hela ansiktet. Två dykare leder pojkarna vägen med hjälp av rep som dragits längs hela rutten ut. Tanken är att de inte behöver klara av att simma, utan kan följa repet.

På vissa ställen är grottan så snäv att de måste ta av syretanken tillfälligt och föra pojken och tanken försiktigt igenom.

När de kommer till en större kammare, kallad kammare 3, kan de promenera. Räddningsoperationen inleddes tidigt i morse, men det är mycket svårt att säga hur lång tid det dröjer innan de första pojkarna är räddade ut ur det översvämmade grottsystemet, där de suttit fast på en klipphylla sedan de försvann undan monsunregnet in i grottan den 23 juni.

Grottsystemet i Tham Luang. Bild: TT-Grafik

En tidigare bedömning var att de första räddade kunde vara ute vid femtiden. Den första pojken ska ha inlett sin färd mot grottmynningen lite före middagstid finsk tid. Det kan ta tre-fyra dagar att hämta ut alla. Dykarteamet består av räddningsdykare från flera länder. Livräddningsgruppen – som består av 13 utländska dykare, fem thailändska dykare och fem personer från militära specialförband – har förberett sig på uppgiften och övat i dagar. I morse fördelade sig dykarna på olika kamrar inne i grottan. En del av dem dyker med dem som ska räddas, andra har stöduppgifter.

Syremängden och hypotermi är risker som kantar räddningsoperationen. En räddningsdykare dog tidigare i grottsystemet av syrebrist, då man var i färd med att placera lufttankar längs vägen. Pojkarna i grottan har fått energikoncentrat att äta och värmande foliefiltar.

På utsidan av grottsystemet väntar tretton helikoptrar och tillhörande läkare.

Invid sjukhuset i Chiang Rai stod på söndagen bårar färdigt utanför porten, visar nyhetsbyrån AFP:s bilder.

Thailändsk polis står framför sjukhuset i Chiang Rai och väntar medan räddningsoperationen pågår. Bild: AFP / Lehtikuva / Ye Aung Thu

Två veckor i grottan

De tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-åriga tränare gick in i grottsystemet den 23 juni, trots varningsskyltar. Där blev de fast. Monsunregnet kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämmade. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dagar, men alla var vid liv.

En luftledning på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret skulle ta slut. Samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.

Allting började med att en mamma anmälde sin son försvunnen när han inte kommit hem från fotbollsträningen den 23 juni. Och till slut hittade man cyklar och skor utanför grottan, varvid en enorm räddningsansträngning drogs i gång.

Källor: BBC, Reuters, TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03