Tidernas största cykelsatsning pågår i Helsingfors – Så här ska Helsingfors bli en cykelmetropol

I innerstaden byggs nya cykelvägar för fullt och i höst öppnar den nya Norra banan mellan Böle och Kottby.

Det är dags att vinka hejdå till den gamla sortens cykelvägar: svåra att hitta, dubbelriktade och förvillande lika trottoarer. Helsingfors nya cykelvägar är rödmålade och har en tydligt markerad enkel färdriktning. Nya vägar byggs hela tiden och år 2025 ska innerstadens cykelvägsmål vara nådda.

– I en bra cykelstad kan man ta sig till alla destinationer med cykel. Största delen av gatorna behöver ändå inte särskilda cykelvägar. Om biltrafiken är liten kan man smidigt och lätt cykla på bilbanan, säger Teppo Pasanen, trafikingenjör på Helsingfors stads trafikplaneringsverk.

Omfattande cykelvägsarbeten görs för tillfället på Mechelingatan och Mannerheimvägen och nästa år startar cykelvägsbygget på Runebergsgatan mellan Operan och Tölötorg. Också Stockholmsgatan får sprillans nya cykelvägar nästa år.

Många cyklister gläder sig redan nu åt Bulevardens enkelriktade cykelvägar och avsnittet på Helsingegatan vid Operan som i fjol fick en ordentlig cykelväg.

Drömmen om "cykelmotorvägar" som leder till och från innerstaden håller också på att långsamt förverkligas. Den första biten – Banan som löper mellan Gräsviken och Kiasma – toppar tillsammans med Drumsö bro statistiken över platser där folk tar sig fram mest på cykel. Cirka 4 600 personer cyklade på Banan dagligen under sommarmånaderna i fjol.

Bild: Ksf Media

Nästa avsnitt, den så kallade Norra Banan mellan Böle och Kottby, blir klart under det här året. Pasanen är nöjd.

– Området kring Böle har varit en riktig flaskhals. Terrängen är dessutom är kuperad vilket betyder att cyklisterna fått trampa mycket i uppförsbacke.

Ur vägen för den nya banan har 30 000 kubikmeter berg sprängs bort, så att Norra Banan blir platt och smidig att åka på.

Övergången är dyr. Bara Norra Banan med sina ynka 1,6 kilometer kostar 5,8 miljoner euro. Stadens egna uträkningar visar ändå att varje euro som läggs på att utveckla cykelvägar betalar sig åttafaldigt tillbaka i form av hälsoeffekter och tidsbesparingen som uppkommer när cykeltrafiken försnabbas.

Enligt Pasanen är det väldigt få som opponerar sig mot cykelprojekten. Stadens attitydundersökningar visar att en stor majoritet förhåller sig positivt till att staden utvecklar cykelnätet, till och med de som inte själva cyklar.

– Under invånarkvällen i Kottby var folk mest glada över att cyklisterna försvinner från parkerna och smågatorna och i stället styrs in på Banan där de får cykla bäst de vill.

Helsingin Sanomat lyfte för en tid sedan upp Helsingfors naturskyddsförbunds klagomål mot den planerade cykelvägen längs Hummelvikens strand. Enligt förbundet förstör cykelvägen den unika naturen, medan staden försvarar sig med att det fram till sextiotalet fanns ett stort utomhusbad vid viken och att man nu åter gör stranden tillgänglig för rekreation.

– Planerna för cykelnätverket och "banorna" är mycket långsiktiga. Tills vidare är de i det skedet att man röjer plats och praktiska förutsättningar för dem i general- och detaljplanerna, säger Pasanen.

Bild: Ksf Media

Nya rutter på nätet

På sidan pyorailymetropoli.fi kan du följa med var nya cykelvägar byggs och hur olika cykelprojekt framskrider i Esbo, Helsingfors, Vanda, Grankulla, Kervo och Sibbo.

På sajten kan du också testa dina trafikkunskaper som cyklist, läsa om olika cykelevenemang, följa med hur många som cyklar på Banan. Sidan tipsar också om trevliga cykelrutter i Esbo, Vanda och Helsingfors.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03