Så kan Finland öppna upp – Marin: ”Vi kan ha rätt bra läge i juni”

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas på en coronafri sommar. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Om allt går väl kan Finland återgå till normalläge senast under sommaren, men det beror på hur coronaepidemin utvecklas och huruvida säsongsvariationen spelarin.

Regeringen samlades på onsdagskvällen för att diskutera en så kallad exit-strategi ur coronakrisen. Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) är syftet med strategin en gradvis hävning av de restriktioner och begränsningar i finländarnas grundläggande rättigheter som regeringen infört med syftet att begränsa spridningen av coronaviruset.

–  Rent allmänt så följer vi den epidemiologiska situationen, till exempel incidensen, reproduktionstalet och vaccinationsgraden. Därtill kommer frågan om säsongsvariationen i smittspridningen, vilket underlättade situationen i fjol våras, säger Marin strax före regeringens förhandlingar.

Enligt henne inleddes arbetet med exit-strategin redan i februari. Arbetet har skett i mindre grupper mellan ministeriernas kanslichefer. Tills vidare har uppgifterna om vad som planeras varit väldigt sparsamma.

Stora drag

Marin uppger att de stora dragen i strategin är rätt klara. Målet är att börja med att häva de undantagsförhållanden som gäller för närvarande. Därefter avslutas åtgärder som bygger på beredskapslagen.

De stränga, nationella restaurangbegränsningarna som gäller för närvarande i stora delar av landet upphör den 18 april, varefter väntas nya, mindre stränga restaurangbegränsningar som eventuellt kan avslutas mot sommaren. De nya begränsningarna behandlas för närvarande i riksdagen.

–  Nästa steg är att avsluta de regionala begränsningarna, förhoppningsvis i maj, säger Marin.

De regionala begränsningarna gäller bland annat distansundervisningen och återöppningen av diverse kommunala lokaler.

Och om allt går väl kan begränsningarna som gäller offentliga tillställningar, till exempel rockfestivaler, slopas i juni–juli.

–  Om vi lyckas hålla epidemin under kontroll kan vi ha ett rätt bra läge i juni, men tills vidare är det för tidigt att ge några exakta datum.

Hotbilder finns

Några av de potentiella hotbilderna som kan störa genomförandet av exit-strategin är virusvarianterna och tillgången till vaccin. Om det visar sig att virusvarianterna inte påverkas av säsongsvariationen eller om vaccinleveranserna försenas kan regeringen bli tvungen att lägga om sin strategi.

–  Vi har vissa svårigheter med vaccinen, speciellt Astra Zenecas. Men vi kommer att få mera vaccin av Pfizer-Biontech.

Marin uppger att beredningen av en lag som möjliggör begränsningar i sammankomster fortsätter, trots nederlaget i riksdagens grundlagsutskott i förra veckan. Utskottet ansåg att Marins lagförslag om begränsad rörelsefrihet var sällsynt dåligt och Marin drog det tillbaka.

Enligt Marin kommer regeringen att presentera den fullständiga exit-strategin när den är färdig, eventuellt redan denna vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning