Så reagerar omvärlden på branden i Notre-Dame

En av de första bilderna inifrån katedralen Notre-Dame efter branden. Rök syns framför altaret. Bild: TT-AP / Philippe Wojazer

Världen sörjer Notre-Dame. Nyheten om den våldsamma branden i den parisiska medeltidskatedralen väcker bestörtning världen över.

Vatikanens talesperson Alessandro Gisotti säger att nyheten om branden spridit chock i påvens närhet.

– Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation, säger han i ett uttalande.

USA:s president Donald Trump reagerade snabbt på Twitter: "Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris". Även före detta presidenten Barack Obama och hans fru Michelle Obama tog till Twitter för att uttrycka sitt medlidande med det franska folket.

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker sin medkänsla med Frankrike. "Mina tankar är med Frankrikes folk i kväll och med räddningstjänsten som bekämpar den fruktansvärda branden", skriver hon.

"Reste oss starkare"

Italiens premiärminister Giuseppe Conte konstaterar att branden är "ett slag i hjärtat för fransmännen och för oss alla européer".

Venedigs opera, Feniceteatern, som två gånger har drabbats av eldsvådor skickar ett budskap till fransoserna. "Vi brann två gånger, men två gånger reste vi oss starkare ur askan. Vi är med er, vänner; var inte rädda."

Sveriges statsminister Stefan Löfven följde under måndagskvällen branden "med förskräckelse och förtvivlan".

"Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd", skriver han i en kommentar till TT.

Svenska ärkebiskopen Antje Jackelén, som under klimatmötet i Paris 2015 fick läsa en evangelietext i Notre-Dame, skriver i Dagens Nyheter om sina känslor.

"I lågornas sken blir Notre-Dame kanske mer än någonsin allas vår Notre-Dame. Den är Paris, den är Frankrike, den är Europa. Den är historia, den är civilisation, den är spiritualitet. Den är något av den gudomliga närvaron i världen. Just därför säger den något om det sant mänskliga. Mänsklighetens själ rörs till tårar när en katedral brinner."

Uttrycker sorg

Norges statsminister Erna Solberg är förtvivlad över nyheten från vad hon kallar sin favoritstad. "Hoppas att så mycket som möjligt kan räddas", skriver hon.

Londons borgmästare Sadiq Khan uttrycker också sin sorg på Twitter: "Förkrossande bilder på Notre-Dame-katedralen i lågor. London står vid sidan av Paris i sorgen i dag".

FN-organet Unescos chef Audrey Azoulay skriver att organisationen noga följer situationen och står vid Frankrikes sida för att skydda och återställa det ovärderliga kulturarvet. Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres reagerar.

"Bestört över bilderna som kommer från Paris och branden som slukar Notre-Dame katedralen, ett unikt exempel på världsarv som stått sedan 1300-talet."

Notre Dame började byggas 1163 och stod klar 1345.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning