Så reagerade världen på Game of Thrones-finalen

Man kan inte alltid göra alla nöjda. Något som både Peter Dinklages rollfigur Tyrion Lannister och "Game of thrones"-skaparna D B Weiss och David Benioff vet. Pressbild. Bild: Pressbild/HBO

Sista avsnittet av "Game of thrones" fick, som väntat, ett blandat mottagande av både kritiker och fans. En sak var det flesta överrens om – att knyta ihop säcken var en otacksam uppgift för skaparna Benioff och Weiss.

Varning: Innehåller spoilers. Har du inte sett det sista avsnittet av Game of Thrones, sluta läsa!

Efter 8 säsonger och 73 avsnitt har tv-serien och fenomenet Game of Thrones nått vägs ände. Det sjätte och sista avsnittet med den något ironiska titeln The Iron Throne (denna blir smält av drakeld) har ett snittbetyg på 57 procent på Rotten Tomatoes. Det är något bättre än de mycket kritiserade femte avsnittet (47 procent), men långt sämre än de betyg serien brukar nå upp till.

Tv-serien bygger på George RR Martins romanserie "Sagan om is och eld" (som sålts i över 70 miljoner exemplar på 47 språk). Den hade premiär i april 2011.

Serien innehar rekordet i flest vunna Emmys (46 stycken) och är en av de dyraste tv-serierna någonsin, med en budget på cirka 10 miljoner euro per avsnitt. Sista säsongen, den åttonde, hade premiär i Finland i april.

Tim Goodman på The Hollywood Reporter skriver att "avsnittet slutade precis så bra ett tungrott, spretigt och komplicerat epos kan, och att skaparna hade en otacksam uppgift.

Laura Prudom på IGN fann det uppfriskande hoppfullt att så många rollfigurer överlevde, medan Varietys Daniel D'Addario menade att manusförfattarnas försök att tillgodose alla fans gjorde att få lär känna sig nöjda.

Efter att avsnittet hade premiär natten mot måndag svensk tid var det många fans som tog till Twitter för att uttrycka både glädje och sorg – och dra ett och annat skämt.

Daenerys död i armarna på sin älskade Jon Snow var en vattendelare; många sörjde Emilia Clarkes rollfigur men efter avsnitt fem tyckte flera, likt Tyrion, att Snows beslutet att ta kål på drakmodern var nödvändigt.

Varg-glädje

Något som däremot gladde de allra flesta var att Jon Snow fick återförenas med sin varg Ghost.

Att Bran Stark till slut blev kung över de sju, förlåt sex, rikena i Westeros irriterade dock många. Särskilt sedan han i ett tidigare avsnitt avsagt sig alla sådana pretentioner då han inte är en man utan den treögde korpen.

Betygen till trots, HBO lär inte gråta sig till sömns då den sista säsongen av Game of Thrones varit en monumental publiksuccé.

Det finns ändå de som anser att den åttonde säsongen borde göras om – en miljon personer närmare sagt. En namninsamling som kräver detta har samlat över en miljon underskrifter, enligt Hollywood Reporter.

Sedan den avslutande GoT-säsongen hade premiär i mitten av april har de kritiska rösterna blivit högre för varje avsnitt. Det är främst vissa rollfigurers utveckling som har ifrågasatts av så väl fans som recensenter.

En tittare, signaturen Dylan D, blev så upprörd efter det fjärde avsnittet att han startade en namninsamling på sidan Change.org. Där skrev han att skaparna David Benioff och D B Weiss har visat sig vara "bedrövligt inkompetenta manusförfattare" när de inte haft George RR Martins böcker att falla tillbaka på och att serien förtjänade en vettig avslutning.

Många fans verkar hålla med. HBO, som ligger bakom serien, har dock än så länge valt att inte kommentera namninsamlingen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning