Så påverkas resor utanför Nyland av att gränserna stängs

Har en nylänning bokat en påsklovsresa till Lappland kan det bli problem med återbetalningen. Bild: Niklas Tallqvist

Har du bokat resa utanför Nyland till påsken? Många reseföretag ger möjlighet till att avboka resan, men har du bokat din stuga via en privatperson finns risken att du inte får dina pengar tillbaka.

När rörelsen till och från Nyland begränsas är det inte längre tillåtet att korsa gränsen för resor till sommarstugan eller fritidsresor.

Har du bokat en resa för exempelvis påsklovet, och resmålet ligger utanför Nyland, gäller det alltså att tänka om.

– Om du inte kan ta dig till ditt bokade boende på grund av minskad rörelsefrihet bör du kunna planera om vistelsen eller få återbetalning. Så gör många företag i dag, säger Satu Toepfer, gruppchef vid Konkurrens och konsumentskyddsverket, KKV.

Det finns dock ingen lagstiftning om konsumentens rätt att avbryta stuguthyrningen. Om stuguthyrarna vägrar tillmötesgå konsumenten måste situationen bedömas från fall till fall.

– Avbokningsrätten är inte en lag. Den bedöms mot bakgrund av avtalsvillkoren, de exceptionella omständigheterna och hur rimligt det är att pengarna betalas tillbaka, säger Toepfer.

Om du har bokat stugan via en privatperson kan frågan om återbetalning därmed bli ännu snårigare. Eftersom KKV inte kan hantera frågor mellan två individer måste de involverade parterna komma överens om saken sinsemellan.

I praktiken innebär det att om du har betalat hyran så finns det en risk att du inte får dina pengar tillbaka.

Har du däremot bokat ett resepaket, med både transport och boende, har du rätt att avboka paketet utan kostnad under tiden för begränsningen. Du måste då ta kontakt med researrangören.

KKV påminner dock om att det på grund av läget kan förekomma förseningar i återbetalningar.

Både VR och Finnair har gjort avbokningsrättigheterna mer flexibla på grund av situationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning