Så olika hanterar Norden förbud under coronakrisen

Stockholmare njöt av vårsolen under torsdagen och satt nära varandra på en uteservering. Bild: Janerik Henriksson/Lehtikuva-AFP

Sverige skiljer sig markant från hur de andra nordiska länderna hanterar restriktioner och förbud under covid-19-krisen.

Frivilliga åtgärder och ett slags tro på sunt svenskt förnuft verkar vara taktiken i coronakampen i Sverige. De svenska skolorna håller fortfarande öppet. Kultur- och idrottsverksamhet kan, om man så önskar, fortsätta normalt. Sveriges gränser har förblivit öppna mot i så gott som alla europeiska länder inom EES-området inklusive Schweiz.

På en befolkning om tio miljoner rapporterade svenska myndigheter under torsdagen 144 personer i intensivvård på svenska sjukhus och en total dödssiffra på 42. Diskussionen om att skärma av Stockholmsområdet, som har 37 av de här dödsfallen, går het i Sverige även om glesbygden på andra håll också välkomnar gäster till påskhelgen.

Undantagslagar

Finland har gått längst med vårt undantagstillstånd, som skärps ytterligare med det kommande reseförbudet till och från Nyland. De utökade maktbefogenheterna har börjat väcka kritik hos en del finländska författningsrättsjurister.

Men också i Norge har en liknande lagändring gett statsminister Erna Solberg (Høyre) extra maktbefogenheter. Också i Danmark tillämpar statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) krisparagrafer ur landets epidemilagstiftning.

Sverige och Island hanterar coronakrisen inom ramen för ordinarie lagstiftning.

Förbud att träffas

Sverige tillåter fortfarande sammankomster på upp till 500 personer, och bland annat kultur- och idrottsevenemang kan fortfarande pågå. I de övriga nordiska länderna är det betydligt strängare och man tillåter möten bara mellan maximalt 5 till 20 personer.

Danmark förbereder sig att gå ner till den tyska nivån om att bara två personer får mötas utom familjen. På Island är reglerna strängare i regioner med hög smittnivå, i en kommun på nordvästra Island får bara en person i ett hushåll åt gången lämna det, medan man kartlägger vilka på orten som är smittade.

Två av länderna har också infört nya straff för den som bryter mot restriktionerna. I Danmark kan man dömas till 1 500 kronor (200 euro) i böter för karantänsbrott. I Norge har riksåklagaren satt ribban betydligt högre, 20 000 norska kronor (1 700 euro) – alternativt två veckor i fängelse.

Restauranger och kaféer

Sverige tillåter fortfarande att restauranger och kaféer håller öppet. Bara barservering är förbjuden, och serveringen bör ske till borden. Norge har som regel stängt alla restauranger och kaféer, men kan bevilja undantag ifall man kan ordna bordsservering med bord med en meters avstånd för max 50 gäster. I Oslo råder utskänkningsförbud för alkohol. Danmark har stängt restaurangerna.

Bild: Maija Hurme

I Norge, Danmark och Island har man förbjudit service med närkontakt. Frisörer, massörer, kosmetologer, tatuerare eller optiker har fått stänga för tillfället. Något sådant förbud har inte diskuterats i Finland eller Sverige.

Skolor och barnomsorg

Sverige håller fortfarande grundskolan öppen, medan gymnasier och universitet har gått över till distansundervisning. Island håller också skolor och dagis öppna, men tillåter bara grupper på maximalt 20 barn. I tätortsområdet kring Reykjavik är skolorna stängda.

Stugor och fritidsboende

I de nordiska länderna har man avrått folk från att bege sig ut på landet för att vänta ut coronastormen på stugan.

I Danmark har myndigheterna avrått från resor inom landet. Norge har med sitt stora antal fritidsbostäder, hytter, helt och hållet förbjudit norrmän att nu bo på sina fritidsbostäder

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning