Så mycket kostar VM för svenska arbetsgivare

Hur många här har skolkat från jobbet för att kunna se Sveriges match? Bilden från gruppspelsmatchen mot Mexiko.Bild: TT/Fredrik Sandberg

Fotbolls-VM är inte bara en blågul fest. Den kan också innebära röda siffror för svenska arbetsgivare.

Under åttondelsfinalen mot Schweiz förlorade arbetsgivarna lika mycket pengar per spelad timme som Stefan Löfvens regering satsade på välfärden i sin vårbudget, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

Enligt siffror från MMS, som mäter tv-tittande, tittade cirka 2,9 miljoner personer på matchen i tisdags. Men den faktiska siffran, enligt TV4:s affärsstödschef Mikael Eklöf, är närmare sex miljoner eftersom så många ser matchen i offentliga miljöer, sportbarer eller storbildsskärmar.

Eftersom matchen började klockan 16 svensk tid var många fortfarande i tjänst under första halvlek. Hur många av dem som då jobbskolkade för att titta är enligt SvD:s beräkning 4,1 miljoner svenskar. Borträknade är de som inte är i arbetsför ålder, sjukskrivna, arbetslösa, föräldralediga, nattarbetare, vabbare och semesterlediga.

Multiplicerat med arbetskostnaden på 361 kronor i timmen (timlön, skatter och avgifter), blir summan 1,5 miljarder kronor, motsvarande ungefär 146 miljoner euro.

Enligt Konjunkturinstitutet är det en rimlig approximation men Unn Lindholm vid myndighetens prognosavdelning varnar för brister och att kalkylen är grov.

– Även om folk kollar på matchen på arbetstid är det vanligt att de har arbetat in tiden innan eller efter matchen. Däremot, om folk skulle söka ledigt endast för matchen, då kan det vara så att arbetsgivaren måste gå ned i produktion, säger han till SvD.

Fem saker att komma ihåg när du ansöker om konsumtionskredit:

Ett lånebeslut från en ansvarsfull långivare är en försäkran om att du vågar ta lånet och att det inte kommer att leda till problem. Det viktigaste för konsumenten är att den egna ekonomin klarar av att betala tillbaka lånet. En ansvarsfull långivare tar hänsyn till detta. Fastän räntesatserna verkar svåra att förstå, lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid långivarens ansvarsfullhet. 20.7.2018 - 00.00