Paleo, Brooklyn och Jakarta – så instagrammade vi i år

Brooklyn Bridge i New York, USA är en av världens mest instagrammade platser året 2016. Bild: Mostphotos

På Instagram minns vi det gångna årets goda stunder – för där toppar resmål, mat och äventyr bland användarnas inlägg.

2016 har beskrivits som en av de värsta på länge. Men på Instagram väljer appens 500 miljoner användare att skildra livets godare stunder. Utifrån geotaggar och hashtaggar har några av årets höjdpunkter i appens virtuella värld kunnat sammanfattas, en sammanfattning som CNN tagit del av.

New York kammar hem förstaplatsen som "mest geotaggade stad 2016". Förutom att staden är den mest geotaggade, kvalificerar tre av stadens platser – Central Park, Times Square och Brooklyn Bridge – in på topp tio-listan på årets mest instagrammade platser.

Förutom resmål är mat ett vanligt bildmotiv på sociala medier – där val av adjektiv följer trenden därefter med de engelska orden #yummy och #delicious. På den nyttigare livsstilsfronten toppar #vegan, #vegetarian, #plantbased och #paleo listan.

Stenåldersdieten, eller "paleo" har varit populär i år. I den ingår bland annat att man får äta magert kött och svamp. Bild: Mostphotos

Instagrams användare är inte bara matglada – museibesök är också viktigt i appens värld. Louvren i Paris hamnar på förstaplats som "mest instagrammade museum".

Därför visar vi upp framgång

Att inlägg såsom resmål och mat får stort genomslag i sociala medier, hör samman med hjärnans belöningssystem sammanvägt med vårt intresse för andras framgång.

Folk gillar att visa sig på den intellektuella sidan. Louvren i Paris var det mest instagrammade museet. Bild: Mostphotos

– Vi får en bekräftelse där vårt belöningssystem kickar igång och gör att vi får en liten dusch av vällust. Vi tycker om att lyssna på, och dela, framgångssagor, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi.

Megastaden Sao Paulo i Brasilien var en av årets mest geotaggade städer. Bild: Mostphotos

Människans behov att synas i sociala medier handlar om social acceptans och vilar på överlevnadsinstinkt.

– Vi har ett beteende där vi filar till det mesta i våra liv för att vi ska uppfattas som att vi duger, är lyckliga och mår bra. När vi visar upp oss i sociala medier, är det samma sak som vi alltid har gjort, säger Anna Bennich Karlstedt.

Också huvudstaden Jakarta i Indonesien finns med bland de mest geotaggade bilderna i år. Den här bilden är tagen i Jakartas affärsdistrikt. Bild: Mostphotos

1. New York

2. London

3. Moskva

4. Sao Paulo

5. Paris

6. Los Angeles

7. S:t Petersburg

8. Rio de Janeiro

9. Istanbul

10. Jakarta

Källa: CNN/Instagram

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning